Egye karcsúvá magát

Amit a tudomány mond

A Journal of Nutrition, Health and Aging folyóiratban megjelent tanulmány szerint spanyol tudósok 383, 55–75 éves túlsúlyos és elhízott ember adatait vizsgálták. A résztvevők zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag mediterrán étrendet követtek a fogyás érdekében.

Három éven keresztül a tudósok nyomon követték étrendjüket, különös figyelmet fordítva a reggelire.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak, akik túl keveset vagy túl sokat ettek reggelire, 2-3,5 százalékkal magasabb volt a BMI-jük, mint azoké, akik kiegyensúlyozottan reggeliztek.

Emellett megnövekedett a derékbőségük és magasabb volt a zsírszintjük a vérükben – ez a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője.

Miért fontos a reggeli?

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy nemcsak a reggeli mennyisége, hanem minősége is kulcsszerepet játszik.

„Fontos elkerülni a szélsőségeket – ne együnk túl sokat, de ne éhezzünk” – magyarázza Alvaro Hernans professzor, a barcelonai Ramon Llull Egyetemről.

Mit kell enni reggelire a fogyásért?

A kiegyensúlyozott reggelinek tartalmaznia kell:

  • fehérje: például alacsony zsírtartalmú joghurt vagy sajt;
  • teljes kiőrlésű gabonák: zabpehely, teljes kiőrlésű kenyér;
  • gyümölcs: alma, körte vagy bogyós gyümölcsök;
  • dió: egészséges zsírok forrása.

Italokhoz válassza az antioxidánsokban gazdag zöld vagy fekete teát, valamint a frissen facsart gyümölcsleveket.

Példa az ideális reggelire: egy csésze zsírszegény görög joghurt, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér dióval és gyümölccsel, plusz tea. Ez a diéta jóllaktat reggelente, csökkenti a nassolás és a túlevés kockázatát a nap folyamán.

Elolvasom a cikket