Javasolta továbbá a növényi fehérjék bevitelének növelését – számol be a Sports.kz.
„A legjobb, ha a nehéz szilveszteri lakomák után esélyt adunk a szervezetünknek a tehermentesítésre” – mondta a táplálkozási szakértő.
„Nemcsak az ünnepek alatt, hanem a mindennapi étrendünk kialakításakor is túlzott mennyiségű húst és tejterméket fogyasztunk, valamint túl sok hozzáadott cukrot. Ez a helyzet csak súlyosbodik az ünnepek alatt, amikor több húsos rágcsálnivalót, különböző zsíros húsból készült ételeket kezdünk enni.”
Ez, mint Kabanov kifejtette, a telített zsírok és a cukor fokozott fogyasztásához, és ennek következtében a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az elhízás fokozott kockázatához vezet.
„Ebben a tekintetben az ünnepek után fontos, hogy csökkentsük a telített zsírok és a hozzáadott cukor bevitelét, és növeljük a növényi fehérjék bevitelét. A húsételeket helyettesítsük az étrendünkben hüvelyesekből, növényi húsból, növényi tejből készült receptekkel” – tanácsolta a szakértő.
„Ne felejtsük el, hogy a kalóriák akár egyharmadát növényi élelmiszerekből kell beszerezni, gazdagítsuk az étrendet rostokkal.” A táplálkozási szakértő az egészséges táplálkozás fontos feltételének nevezte a napi étrend helyes összeállítását: egynegyed fehérje, egynegyed zsír, kétnegyed növényi termék és rost.