A cukorbetegség elkerülése érdekében meg kell próbálni 25 alatt tartani a testtömegindexet, normalizálni kell a vérnyomást, és időben kezelni kell a szív- és érrendszeri betegségeket.
– Gyermekkortól kezdve mozogni kell, és kerülni kell a túlevést – hangsúlyozza a belgyógyászati tanszék vezetője. – Az elhízás megelőzése érdekében nemcsak az elfogyasztott kalóriák számának korlátozása fontos, hanem a helyes táplálkozás, a könnyen emészthető, lassú felszívódású szénhidrátok, édességek, cukortartalmú italok, transzzsírok kerülése is. A gyorséttermi ételekben például sok transzzsír található.
A diabéteszben a táplálkozás a kezelés lényeges része. A gyógyszeres kezeléshez hasonlóan a diétában szereplő ételeket is meg kell beszélni az endokrinológussal. Vannak azonban általános étrendi szabályok, amelyeket a betegség diagnosztizálásakor követni kell. Ezek a következők:
- Ki kell zárni az ételekből a könnyen emészthető, gyors felszívódású szénhidrátokat – cukrot, édességeket és pékárukat; korlátozni kell az állati zsírok használatát – vaj és zsíros húsfajták és az ebből készült félkész termékek; el kell felejteni az édes italokat, a hús- és halkonzerveket, a magas zsírtartalmú tejtermékeket;
- Válasszon alacsony glikémiás indexű élelmiszereket. Például zöldségek: uborka, káposzta, cukkini; gyümölcsök és bogyós gyümölcsök: áfonya, cseresznye, eper, alma és körte; gabonafélék: hajdina és zabpehely; húsok: pulyka és borjúhús, sovány halfajták.
- Az étkezéseknél fogyasszon kis adagokat – napi 6-7 alkalommal;
A diéta és a táplálkozás betartásával cukorbetegség esetén elkerülhető a vércukorszint emelkedése.