Lehet, hogy neve és főzési módja országonként különbözik, de továbbra is felbecsülhetetlen értékű állati zsiradékforrás és emberek millióinak jó egészségének titka.
Svetlana Fus táplálkozási szakértő elmondta, mi a disznózsír népszerűségének titka.
Hangsúlyozta, hogy az emberi szervezetnek szüksége van a zsírokra: segítenek az izomtömeg építésében, az immunvédelem erősítésében és így tovább. Mindez azért történik, mert a disznózsír rengeteg hasznos anyagot tartalmaz.
Így a magas kalóriatartalom ellenére a disznózsír nem telepszik meg a szervezetben plusz kilók formájában, hanem éppen ellenkezőleg, a zsírból szintetizálódó hormonok építőanyagaként szolgál. Ennek eredményeként a keletkező anyagok részt vesznek a sejtmembrán kialakításában, és így immunmoduláló hatásúak.
„Ha naponta 20-30 gramm zsírt fogyaszt, az fedezi a természetes eredetű zsírok szükségletét. Lemondhat a disznózsírról, ha a napi étrendjében más, egészséges zsírokat tartalmazó termékek is szerepelnek” – mondja a táplálkozási szakértő.
A disznózsír meghosszabbítja a fiatalságot
Hogy hallgat-e egy tapasztalt orvos tanácsára vagy sem – ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Azt azonban meg kell érteni, hogy a zsiradék beiktatásával a menüjébe lelassíthatja az öregedés kezdetét. A disznózsírt alkotó savak segítenek. Hozzájárulnak a méreganyagok aktív eltávolításához a szervezetből, és megakadályozzák a rákos sejtek kialakulását.
A dietetikus arra is felhívta a figyelmet, hogy nem érdemes túlzásba vinni a kedvenc termékét. Ez ugyanis súlyosbíthatja a gyomor-bélrendszer egyes betegségeit, hormonális zavarokat okozhat. Minden jó – mértékkel.