A gyümölcs antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert, és akár 240 százalékkal is növelheti a melatoninszintet a szervezetben, ezzel segítve a cirkadián ritmus szabályozását és a pihentető alvást – számol be az Rbc.ua.
A melatonin egy olyan hormon, amelyet az agy természetes módon termel, amikor besötétedik, és döntő szerepet játszik a belső óránk, vagyis az alvás-ébrenlét ciklusunk szinkronizálásában.
Egy thaiföldi egyetemek által végzett tanulmány szerint a 15 elemzett trópusi gyümölcs közül az ananász tartalmazta az egyik legmagasabb melatoninkoncentrációt (68 092 ng/g száraz tömeg). Szerotonin- és triptofántartalmával – a hangulatot és a relaxációt befolyásoló vegyületekkel – kombinálva az ananász természetes fegyverré válik az álmatlanság ellen.
Bár az ananász remek választás a melatoninszint természetes növelésére, nem ez az egyetlen lehetőség.
Az olyan élelmiszerek, mint a tojás és a halak is tartalmazzák ezt a hormont. Fogyasszon továbbá diót, bizonyos gombafajtákat, teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket.
Ezek az ételek nemcsak az alvást javítják, hanem az általános egészséghez nélkülözhetetlen tápanyagokat is biztosítanak.
Az ananász több mint egy lefekvés előtti csemege. Ez a, C-vitaminnal, mangánnal és bromelainnal teli trópusi gyümölcs erősíti az immunrendszert, és antioxidánsként működik, megvédve a sejteket az oxidatív stressztől. A bromelain gyulladáscsökkentő és gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik, elősegíti a szövetek helyreállítását, és csökkenti a sérülések utáni fájdalmat.