Ezek az ételek tartalmazzák a legkevesebb szénhidrátot

A szénhidrátbevitel csökkentése elősegítheti a fogyást, illetve javíthatja a vércukor- és a trigliceridértékeket. Aki tehát az alakja vagy az egészségi állapota miatt életmódváltásba kezd, annak érdekes lehet az alábbi összeállítás, mely sorra veszi az alacsony szénhidráttartalmú ételeket.

Sajt

A sajtok általában igen alacsony szénhidráttartalmúak, ugyanakkor gazdagok fehérjében, egészséges zsírokban és kalciumban.

Tojás

Egy nagyobb méretű tojásban egy grammnál is kevesebb szénhidrát van, tehát gyakorlatilag nem kell számolni vele. Mindeközben viszont bővelkedik A-vitaminban, B12-vitaminban, szelénben és sok más tápanyagban is.

Halak és tengeri herkentyűk

Szénhidrátból keveset, fehérjéből és omega-3 zsírsavakból viszont sokat rejtenek a halak, különösen a lazac, a szardínia és a pisztráng.

Húsok

A csirke, a pulyka, a kacsa, a vörös hús (ezt persze csak mértékkel), sőt a belsőségek is igen alacsony szénhidráttartalmúak. Persze ha panír kerül rájuk, úgy már más a helyzet. Inkább grillezve, sütőben sütve készítse el! Előnyük az is, hogy sok fehérjét, B12-vitamint és a vasat biztosítanak a szervezetnek.

Spárga

Egy csészényi főtt spárga mindössze 7 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ez a mennyiség ráadásul a napi folsavszükséglet csaknem 70 százalékát, valamint a C-vitamin-igény 15 százalékát biztosítja.

Karfiol

A karfiol apróra vágva és megpárolva remekül helyettesítheti a fehér rizst, pláne hogy csészénként mindössze 5 gramm szénhidráttal kell vele számolnia. Tápanyagból viszont sok van belőle, például folsavból és K-vitaminból.

Kelbimbó

Egy csészényi főtt kelbimbó elfogyasztásával mindössze 14-15 gramm szénhidrátot viszünk be, ugyanakkor magas antioxidástartalma miatt is megéri gyakran enni belőle.

Gomba

Egy csésze főtt csiperkegombában 8 gramm szénhidrát van. Rostban, káliumban és szelénben viszont igen gazdag.

Málna és szeder

A málna és a szeder a legalacsonyabb szénhidráttartalmú gyümölcsök közé tartozik. Mindkettő gazdag ugyanakkor rostban, C- és K-vitaminban, mangánban és antioxidánsokban. Télen a fagyasztott változat is teljesen megfelel a célnak.

Chiamag

Meglepő lehet, de ezekben az apró magokban rengeteg rost, kalcium, vas és magnézium fér el, közben viszont a szénhidráttartalmuk igen alacsony.

Savanyúkáposzta

A „belek seprűjeként” emlegetett savanyúkáposzta könnyedén beilleszthető a szénhidrátdiétába, ráadásul a téli időszakban az immunrendszert is támogatja.

Sóska-, spenótlevél

Amikor szezonja van, vegyünk egy csomaggal és bármikor rágcsáljuk el! Rendkívül sok ásványi anyagot tartalmaznak.

Kígyóuborka, paprika

Egy nagyobb kígyóuborkában maximum 9-10 gramm szénhidrát lehet. A paprika szintén kevés szénhidrátot tartalmaz, a C-vitaminkészletet viszont igencsak fel tudja tölteni.

Retek – fekete, fehér, piros és jégcsap

10 dekányi retekben átlagosan alig 2 gramm szánhidrát van. Ráadásul a levele is ehető, sőt jóval komolyabb tápanyagtartalommal is bír, mint a növény gumója.

Zellerszár, fejes saláta, jégsaláta, kínai kel

Nyersen is remek választás. A saláta ráadásul magas víztartalmának köszönhetően remekül hidratál.

Elolvasom a cikket