A szezámmag körülbelül 20 százaléka fehérje – egy csészényi 4,7 grammot tartalmaz.
Sok benne a magnézium is, kutatások szerint pedig olaja segítséget nyújt a cukorbetegség elleni harcban. Egy amerikai kutatás szerint a szezám különösen a cukorbetegeknél képes hatékonyan csökkenteni a vérnyomást, ami szintén magas magnéziumtartalmának köszönhető.
A szezám, különösen a fekete szezámmag magas fitoszteroltartalma segít csökkenteni a szervezetben a „rossz” koleszterin szintjét, magas rosttartalma pedig emésztést könnyítő és segítő hatású.
A szezámmag magas cinktartalma serkenti a kollagéntermelődést, amitől bőrünk ellenállóbb és rugalmasabb lesz. A szezámolaj rendszeres használata csökkentheti a bőrrák kialakulásának esélyét.
A szezámmagban található szezamol erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, így nagyon jót tesz a szívnek és az érrendszernek is.
A sok magnézium és kalcium segíthet, hogy könnyebben birkózzunk meg a stresszel. Triptofánt és thiamint is tartalmaz – ezek az anyagok a szerotonintermelődésben segítenek, csökkentik a fájdalmat, javítják a közérzetet és az alvás minőségét.
A szezámmagban sok a vas is, ezért fogyasztása fokozottan ajánlott a vashiányban, illetve vérszegénységben szenvedőknek.
Emellett támogatja a máj működését is, csökkenti az alkohol májra gyakorolt negatív hatásait és segít a méregtelenítésben is.