Ezért érdemes csirkecsontlevest enni

A csirkehúsleves napi fogyasztása nem sok egészségügyi előnnyel jár, de a csontos csirkehúsleves annál többel. A benne lévő kollagén és aminosavak segíthetnek javítani a bőr állapotán, különösen ha öregszünk, írja a Healthdigest.com-ra hivatkozva a Sports.kz.

„Bár mind a hagyományos csirkeleves, mind a csontleves hidratálást, néhány tápanyagot és kellemes ízt biztosít az ételeknek, a csontleves általában jelentősebb előnyökkel jár, különösen ami a kollagéntartalmat illeti” – magyarázta Steph Grasso okleveles táplálkozási szakértő.

Szerinte a csontleves lassú főzési folyamata nemcsak a kollagén, hanem más hasznos tápanyagok, zselatin és ásványi anyagok kivonását is segíti, amelyek javítják a bőr textúráját és az általános egészségi állapotot.

Ahogy öregszünk, a kollagén minősége és a szervezetben történő előállítása romlik. Ez pedig gyengülő izmokban, izomfájdalmakban, merev ízületekben és inakban, valamint ráncos bőrben nyilvánulhat meg.

Mitől egészséges a csirkeleves?

Grasso hangsúlyozta, hogy a csontlevesben lévő kollagén olyan aminosavakat tartalmaz, mint a glicin, a prolin és a hidroxiprolin, amelyek fokozzák a szervezet általi termelését.

„Ezek az aminosavak a sebgyógyulást és a bőr helyreállítását is segítik, így a csontleves bárki étrendjének remek kiegészítője lehet az egészségesebb bőr érdekében” – tette hozzá.

Azt is megjegyezték, hogy a csontleves az egészség más területein is ígéretesnek bizonyul. Például a csirkecsontlevesben található bizonyos tápanyagok segíthetnek az idősek számára a csontritkulás előrehaladásának lassításában (a vele főtt zöldséggel együtt). A Journal of Food Science című folyóiratban 2024-ben megjelent kutatási cikk arra a következtetésre jutott, hogy a zöldséges csirkecsontleves kondroitin-szulfátot és hialuronsavat tartalmaz, amely csökkentheti a csontok lebomlását.

A Medicina 2021-es cikke szerint pedig a csontleves csökkentheti a bélrendszer gyulladását is.

Elolvasom a cikket