Napi egy pohár ebből ötödével csökkentheti a bélrák kockázatát

A napi egy nagy pohár tej fogyasztása közel ötödével csökkentheti a bélrák kockázatát – derül ki az étrend és a betegség kapcsolatáról készült legnagyobb tanulmányból.

A kutatók szerint a napi 300 mg kalciumtöbblet – körülbelül annyi, amennyi egy fél liter tejben található – 17%-kal alacsonyabb bélrákkockázattal járt együtt, és a nem tejből származó kalciumforrások, például a dúsított szójatej is hasonló védőhatást fejtett ki.

„Ez az átfogó tanulmány szilárd bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a tejtermékek segíthetnek a vastagbélrák megelőzésében, nagyrészt a bennük található kalciumnak köszönhetően” – mondta Dr. Keren Papier, a tanulmány első szerzője, az Oxfordi Egyetem vezető táplálkozásepidemiológusa.

„A kalcium hasonló hatást mutatott mind a tejtermékek, mind a nem tejtermékek esetében, ami arra utal, hogy ez a fő tényező felelős a kockázat csökkentéséért” – tette hozzá.

A bélrák a harmadik leggyakoribb rákos megbetegedés a világon, amely évente közel kétmillió megbetegedést és egymillió halálesetet okoz. Az új diagnózisok száma 2040-re várhatóan eléri a 3,2 milliót, a halálesetek száma pedig 1,6 millióra emelkedik, főként a gazdag országokban tapasztalható emelkedés miatt. Egyelőre tisztázatlan okokból a bélrákos megbetegedések száma világszerte erőteljesen növekszik a fiatalabbak körében. Az 1990-es évek eleje és 2018 között az Egyesült Királyságban a 25-49 éves felnőttek körében 22%-kal nőtt a bélrákkal diagnosztizáltak száma.

Bár a tendenciák aggasztóak, a bélrákok több mint fele megelőzhető az étrend és az életmód megváltoztatásával. Az egészséges testsúly megtartása, a több rostfogyasztás, a kevesebb alkoholfogyasztás, a fizikai aktivitás és a dohányzás mellőzése mind-mind hozzájárulnak a kockázat csökkentéséhez. Az étrend különösen fontos, mivel minden ötödik eset a túl sok vörös vagy feldolgozott hús fogyasztásával függ össze.

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a tejtermékek segíthetnek a bélrák megelőzésében, de a bizonyítékok nem voltak egyértelműek. A legújabb tanulmányhoz Papier és kollégái több mint 540 000 nő közel 17 éven át gyűjtött étrendi adatait használták fel annak vizsgálatára, hogy 97 élelmiszer, ital és tápanyag hogyan befolyásolja a bélrák kockázatát.

A tanulmány meggyőző bizonyítékot talált arra, hogy a kalcium védelmet nyújthat a bélrák ellen, és megerősítette, hogy az alkohol és a vörös vagy feldolgozott húsok növelik a kockázatot. Napi 20 gramm plusz alkohol fogyasztása – körülbelül annyi, amennyi egy nagy pohár borban található – 15%-kal magasabb bélrákkockázattal, míg 30 grammal több vörös és feldolgozott hús fogyasztása 8%-kal magasabb betegségkockázattal járt együtt.

A kutatás szerint világszerte nő a bélrákos megbetegedések száma az 50 év alattiak körében

A tanulmány a posztmenopauzában lévő nőkre összpontosított, de Papier szerint a kalcium védőhatása várhatóan a férfiakra és a fiatalabbakra is érvényes. „Úgy gondoljuk, hogy a kalcium védelmet nyújthat a vastagbélrák ellen azáltal, hogy a vastagbélben lévő epesavakhoz és szabad zsírsavakhoz kötődik, ami segít csökkenteni azok rákkeltő potenciálját” – mondta. A részleteket a Nature Communications című folyóiratban tették közzé.

Sophia Lowes a Cancer Research UK-től, amely a tanulmányt finanszírozta, elmondta: „A bélrák az Egyesült Királyságban az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés, ezért olyan fontos, hogy tudjuk, hogyan előzhetjük meg.

„Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, az egészséges testsúly megtartása és a dohányzás abbahagyása mellett az egyik legjobb módja annak, hogy csökkentsük a bélrák kockázatát. Ez magában foglalja az alkohol, a vörös és feldolgozott húsok fogyasztásának csökkentését, valamint a sok gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona fogyasztását. A tejtermékek, mint például a tej, szintén részei lehetnek a bélrák kockázatát csökkentő étrendnek.

„Várakozással tekintünk a további kutatások elé, beleértve az olyan speciális összetevők, mint a kalcium hatását is, annak érdekében, hogy minél kevesebb embert érintsen ez a pusztító betegség”.”

Elolvasom a cikket