A tofu beépítése az étrendbe előnyös lehet, mert olyan tápanyagokat kínál, amelyek támogatják az immunrendszert, és energiát biztosítanak. Sovány fehérjeforrás, magas cinktartalma pedig segíthet a légúti fertőzések lerövidítésében. Ráadásul fermentált termékként a tofu egy egészséges adag probiotikummal rendelkezik, amely elősegíti a bélrendszer egészségét és továbberősíti a betegség elleni védekező mechanizmusokat – írja a Mirror.
A ZOE csapata elmondta: „A tofu egy szójababból készült termék. Az elkészítéséhez szójatejet kell forralni, a babtúrót leválasztani, majd tömb alakúra préselni. Egy negyed tömb (122 g) 15 g fehérjét tartalmaz. A tofu jó vas- és kalciumforrás is. Különböző állagúak vannak, a leglágyabb, selymes állagútól a szuper keményig.”
Hozzátették: „A tofu sokoldalú – szinte bármilyen ízt felvehet. Hozzáadhatjuk levesekhez, szószokhoz, kevert ételekhez és bármilyen más ételhez, aminek jól jönne egy kis fehérjelöket.” A ZOE csapata a lencsét, a babot, a hasított borsót, a zabot, a teljes kiőrlésű tésztát, a quinoát, a kendermagot, a napraforgómagot, a tökmagot és a mogyoróvajat is kiemelte, mint vegán fehérjeforrásokat. Azok számára, akik nem követnek vegán étrendet, a hús, a tojás és a hal is jó forrás.
A fehérje fontosságát hangsúlyozva a ZOE szakértői kifejtették, hogy a fehérje energiát biztosít és olyan alapvető molekulákat állít elő, mint például az antitestek. A Berkshire Healthcare azt mondta: „A fehérje az egyik legfontosabb energiát adó tápanyag. A fehérje számos létfontosságú szerepet játszik egészségünk megőrzésében, többek között az izomerő fenntartásában, a sebgyógyulásban, az új sejtek létrehozásában és a régi sejtek javításában. A fehérje a kulcsfontosságú funkciókat ellátó hormonok és enzimek előállításában is létfontosságú szerepet játszik.”
Bizonyos esetekben még a műtéten átesett embereket is sürgetni lehetne a fehérjebevitel növelésére, tekintettel arra, hogy a fehérje fontos szerepet játszik az antitestek előállításában. A Guy’s and St Thomas’ azt mondja:
- A fehérje fontos a sebgyógyuláshoz.
- A fehérje alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, többek között cinket és vasat.
- A fehérje segít a fertőzések ellen küzdő, antitesteknek nevezett anyagok előállításában.
A Trust kifejti: „Az egészséges felnőtteknek naponta körülbelül egy gramm (g) fehérjére van szükségük testsúlyuk minden egyes kilogrammjára (kg). Például, ha valaki 60 kg-ot nyom, akkor arra kell törekednie, hogy naponta körülbelül 60 g fehérjét fogyasszon.” Ha a műtétet követően növelnie kell a bevitelét, a dietetikus tájékoztatni fogja.