Egy népszerű élelmiszer növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

A 2-es típusú cukorbetegség alattomos egészségügyi állapot, amely növelheti az amputáció, a szívroham és a halálos stroke kockázatát.

Leginkább az egészségtelen életmóddal és étrenddel függ össze, de van egy olyan élelmiszer, amely különösen összefügg a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatával.

A glikémiás indexen magasan rangsorolt élelmiszerekről ismert, hogy még az egészséges egyéneknél is megemelik a vércukorszintet.

Az egyik konkrét élelmiszer, amely bizonyítottan növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a fehér rizs.

A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban közzétett kutatás szerint a fehér rizs rendszeres fogyasztása növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A kutatók négy tanulmány adatait elemezték – két ázsiai, nevezetesen kínai és japán, valamint amerikai és ausztráliai tanulmány adatait.

A kutatók azt akarták megérteni, hogy a fehér rizs fogyasztása milyen hatással van a cukorbetegség kockázatára. A vizsgálat kezdetén minden résztvevő cukorbetegségtől mentes volt.

Az ázsiai országokból származó egyének átlagosan körülbelül napi négy adag fehér rizst fogyasztottak, míg a nyugati országokban élők kevesebb mint heti öt adagot.

Az elemzésből kiderült, hogy minden egyes további napi fehér rizsadaggal körülbelül 10 százalékkal nőtt a cukorbetegség kockázata.

Dr. Qi Sun, a bostoni Harvard School of Public Health orvosprofesszora szerint a fehér rizs magas szénhidráttartalma és alacsony rosttartalma is hozzájárulhat ehhez.

Más fehér, keményítőtartalmú szénhidrátok, például a fehér kenyér, a fehér tészta és a fehér burgonya, szintén növelhetik a cukorbetegség kockázatát, ha gyakran fogyasztják.

Qi Sun professzor azonban azt tanácsolja, hogy a fehér szénhidrátok helyettesítése teljes kiőrlésű alternatívákkal csökkentheti a kockázatot.

A Diabetes UK jótékonysági szervezet megjegyezte: „Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend a legjobb módja az egészséges testsúly fenntartásának, és segíthet az embereknek a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében vagy a betegség kialakulásának kockázatának csökkentésében.”

Érdekes módon a BBC televízió Trust me, I’m a Doctor című műsorában végzett kísérlet során kiderült, hogy a lehűtött vagy újramelegített tészták hatására az étel „rezisztens keményítővé” alakul.

Dr. Denise Robertson, a Surrey Egyetem vezető táplálkozástudományi kutatója vezetésével az eredmények arra utalnak, hogy a lehűtött vagy újramelegített tészta segíthet csökkenteni a vércukorszint emelkedését.

A 2-es típusú cukorbetegség jelei

A szakemberek szerint sokan lehetnek 2-es típusú cukorbetegek anélkül, hogy tudnának róla, mivel a tünetek nem mindig okoznak rosszullétet.

Ezek a tünetek közé tartoznak:

  • gyakori vizelés, különösen éjszaka;
  • túlzott szomjúság;
  • fáradtságérzet;
  • megmagyarázhatatlan fogyás;
  • viszketés vagy szájpenész a nemi szervek területén;
  • lassan gyógyuló vágások és sebek;
  • homályos látás.

Elolvasom a cikket