Mikor a legjobb kávézni, hogy elkerüljük a túl korai halált?

A kávéfogyasztás reggeli órákban a legjobb a korai halálozás kockázatának megelőzésére. Ez független az elfogyasztott mennyiségtől és más, potenciálisan befolyásoló tényezőktől. Ez derül ki a European Heart Journal című szaklapban megjelent tanulmány eredményeiből.

Korábbi tanulmányok szerint a mérsékelt kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a korai halálozás alacsonyabb kockázatával. A tudományos bizonyítékok azonban ellentmondásosak voltak arra vonatkozóan, hogy az olyan tényezők, mint a genetika, az elfogyasztott édesítőszerek mennyisége vagy a hozzáadott édesítőszerek befolyásolják-e ezeket a kapcsolatokat.

A szerzők 40 725 felnőtt 18 éves korú személy étrendjére és egészségére vonatkozó adatokat vizsgáltak az 1999 és 2018 között végzett Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérésből. Ezek a résztvevők tíz ciklusban, több éven keresztül részletesen megadták az előző napi étrendjüket. A szerzők bevonták az életmód-vizsgálat (Lifestyle Validation Study) 1463 felnőttből álló részhalmazát is, akik legalább egy heti étrendi mintát követtek.

A koffeines és koffeinmentes kávét is bevonták, az időt pedig három időszakra osztották: reggel (4.00 és 11.59 között), délután (12.00 és 16.59 között) és este (17.00 és 3.59 között).

A kutatók kétféle fogyasztási időmintát azonosítottak: reggel és egész nap. Az átlagosan közel tízéves követési időszak végére 4295 haláleset következett be minden okból, 1268 szív- és érrendszeri betegségben és 934 rákban.

A csak reggeli kávéfogyasztás a kávét nem fogyasztókhoz képest 16 százalékkal alacsonyabb kockázatot jelentett a bármilyen okból bekövetkező korai halálozásra, és 31 százalékkal alacsonyabb kockázatot a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozásra. Azoknál, akik egész nap kávét ittak, nem volt alacsonyabb a kockázat. Ezek az eredmények még azután is megmaradtak, hogy a szerzők figyelembe vették azokat a tényezőket, amelyek torzíthatják az eredményeket, mint például az alvásórák száma, az életkor, a faj, az etnikai hovatartozás, a nem, a család jövedelme, az iskolai végzettség, a fizikai aktivitás szintje, az étrend értékelése és az olyan egészségügyi állapotok, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint.

Azok esetében, akik reggeli kávét ittak, a koffeines vagy koffeinmentes ital elfogyasztott mennyisége sem volt lényeges – az sem, hogy kevesebb mint egy vagy több mint három csésze kávét ittak-e naponta. A reggeli kávézás még mindig jobb volt, mint más modellek a halálozási kockázat szempontjából.

A tanulmány szerzői szerint a tanulmány csak kapcsolatot, de nem okozati összefüggést állapít meg a reggeli kávéfogyasztás és a korai halálozás kockázata között. Az eredmények azonban „fontosak, mert Amerikában a vezető halálozási ok a szív- és érrendszeri betegségek”.

A tanulmány szerzői azt tanácsolják – ha a kávéfogyasztást a reggeli órákra szeretné korlátozni, de gondot okoz, gondolja át, hogy rendszeresen elegendő minőségi pihenést kap-e. Elmehetne egy alvásszakértőhöz, hogy kiderítse, vannak-e olyan betegségei, mint például az alvási apnoe, amelyek zavarják a pihenést.

Azzal is kezdheti, hogy a napi kávéadagjait hígítja, és vízzel kíséri, ami szintén segíthet abban, hogy aktívabbnak érezze magát.

Ha nem iszik kávét, és úgy gondolja, hogy hasznára válna, ha étrendjébe beillesztené, először nézze meg a nagyobb képet: hogy összességében fizikailag aktív, kiegyensúlyozott, stabil és egészséges életmódot folytat-e.

Elolvasom a cikket