Tudósok felfedezték, hogy a nap melyik szakában a legegészségesebb kávét inni

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a reggeli kávéfogyasztók előnyben vannak azokkal szemben, akik délután vagy este fogyasztják az élénkítő italt. Az előbbieknél alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozás azokhoz képest, akik naponta több kávét fogyasztanak.

A vizsgálatban 40 725 felnőtt vett részt 1999 és 2018 között. Az embereket az étrendjükről és az italokról, köztük a kávéról, valamint arról kérdezték, hogy mikor fogyasztották azt. Az adatokat összehasonlították a résztvevők 9-10 éves időszakra vonatkozó halálozási nyilvántartásaival.

A résztvevők 36 százaléka reggeli kávéfogyasztó volt, 16 százalékuk egész nap (reggel, délután és este) kávézott, 48 százalékuk pedig egyáltalán nem ivott kávét. A nem kávézókhoz képest a „reggeli” csoportban 16 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy bármilyen okból meghalnak. Emellett 31 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri betegségben. Azoknál azonban, akik egész nap kávét ittak, nem volt kockázatcsökkenés.

Érdekes módon az elfogyasztott mennyiségek egy idő után nem számítottak. A két-három csésze kávéfogyasztók ugyanolyan csökkent kockázattal rendelkeztek, mint azok, akik háromnál több csészényit ittak.

„Ez az első tanulmány, amely a kávéfogyasztás idejének az egészségre gyakorolt hatását vizsgálja. Eredményeink arra utalnak, hogy nemcsak maga a kávéfogyasztás és a kávé mennyisége, hanem a napszak is számít” – mondta a tanulmány szerzője, Lu Qi, a New Orleans-i Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvosi Iskolájának professzora.

Elolvasom a cikket