Janine Browning természetgyógyász orvos konkrét termékeket nevezett meg, amelyek fogyasztását csökkenteni vagy kiiktatni szükséges az étrendből, hogy ne károsítsa a vesét.
Édes szénsavas italok
Az édes szénsavas italok magas cukor- és foszfortartalmúak, amely ásványi anyag nagyon megterheli a veséket, különösen ha bizonyos egészségügyi problémákban szenvedünk.
A magas cukortartalmú italok hozzájárulhatnak az elhízáshoz, amely olyan súlyos egészségügyi problémákhoz járul vezethet, mint a magas vérnyomás és a cukorbetegség.
Emellett különösen a sötét szénsavas italok, mint a kóla, magas mesterséges foszfortartalmúak.
Fagyasztott ételek a boltból
A fagyasztott ételek gyakran ultrafeldolgozottak, és adagonként több mint ezer milligramm nátriumot tartalmaznak. Mivel a sóbevitel szabályozása kulcsfontosságú a vese egészsége szempontjából, érdemes elkerülni ezeket az ételeket.
Gyorséttermi ételek
A gyorsételek gyakran magas telített zsír-, cukor- és kalóriatartalmúak, tápanyagtartalmuk pedig alacsony.
Az egészséges étrendnek elsősorban változatos gyümölcsökből és zöldségekből, összetett szénhidrátokból és sovány fehérjékből kell állnia.
A gyorsételek nátriumban, telített zsírokban és foszforban gazdagok, és hiányoznak belőlük a vese egészségéhez szükséges, jótékony tápanyagok. Kényelme ellenére célszerű korlátozni ezek fogyasztását.
Túl sok hús
A fehérje létfontosságú a sejtek növekedéséhez és javításához. Az állati fehérje túlzott fogyasztása azonban súlyosan károsíthatja a veséket. Az állati fehérjék nagy mennyiségű savat termelnek a vérben, amelynek kiválasztásán a veséknek kell dolgozniuk.
A húsfogyasztás csökkentése kiegyensúlyozott megközelítés a vese egészségének megőrzése érdekében.
Ez megint csak nem jelenti azt, hogy nem ehet húst, hiszen az egészséges vesék könnyen kiszűrik a savat. Csak érdemes ragaszkodni a biztonságos mennyiséghez, és nem túlzásba vinni a fogyasztást.
Majonéz
Egy evőkanál majonéz akár 103 kalóriát is tartalmaz. Nemcsak kalóriadús, de magas a telítettzsír-tartalma is.
A piacon kaphatók alacsonyabb kalóriatartalmú és zsírszegény majonézek, de ezek gyakran több nátriumot és cukrot és egyéb adalékanyagokat is tartalmazhatnak. Egy egészségesebb alternatíva a majonéz helyettesítésére: egyszerű zsírszegény, magas fehérjetartalmú görög joghurt, amely kiválóan alkalmas például a salátákhoz.