Kiderült, mennyire hasznos a vércsoport szerinti étrend

Talán már Ön is hallott a vércsoportalapú étrendről, amely arra az elméletre épül, miszerint a különböző vércsoportok az emberi evolúció különböző szakaszaiban jöttek létre, emiatt pedig eszerint táplálkozni is máshogyan lenne ideális. A manapság nagy népszerűségnek örvendő táplálkozási irányzat Peter D’Adamo nevéhez fűződik, aki még 1996-ban írt könyvet a témában.

Mi is az a vércsoportalapú étrend?

D’Adamo ajánlása szerint a 0-s vércsoportúaknak nagyobb mennyiségű állati fehérjére van szükségük. Az A-s vércsoportúak számára a vegetáriánus étrendet, a B-s vércsoportú személyeknek pedig a minél több tejterméket tartalmazó étrendet javasolja. Az AB-s vércsoporttal rendelkezők részére pedig a tejtermékekre, a tojásra és a halra épülő táplálkozásmódot tartja a legjobbnak.

Az úgynevezett vércsoportdiéta pártolói azt állítják, hogy a vértípushoz illeszkedő táplálkozással nemcsak jelentős fogyást érhetünk el, hanem egyes krónikus betegségek kialakulását is megelőzhetjük. A kutatások szerint azonban az elképzelésnek nincs valódi tudományos alapja.

Működhet a vércsoportdiéta?

Működik a vércsoport diéta? A rövid válasz: talán. Egyes kutatások eredményei azt sugallják, hogy bizonyos ételek valóban jobb hatással lehetnek az egészségre, mint mások, azt viszont egyetlen kutatás sem tudta alátámasztani, hogy egyes diéták ideálisabbak bizonyos vércsoportok esetén” – olvasható a HealthLine cikkében.

Elolvasom a cikket