Az étel, ami kigyógyít a másnaposságból

A kutatások szerint vannak olyan élelmiszerek, amelyek csökkenthetik az alkoholfogyasztás negatív hatását. Ilyen élelmiszer a sajt is, ami a legújabb vizsgálatok alapján a benne található probiotikumokkal segíti a máj működését.

Amikor alkoholt fogyasztunk, a máj keményen dolgozik, hogy lebontsa azt. Ám ha túlzásba visszük az italozást, akkor az acetaldehid nevű melléktermék felhalmozódhat, a másnaposság tipikus tüneteit okozva. A vizsgálatok alapján azonban úgy tűnik, egyes probiotikus baktériumok, mint például a Lactiplantibacillus plantarum és a Bifidobacterium, hatékonyan segítik az acetaldehid lebontását.

Ezek a sajtban is megtalálható probiotikus baktériumok elősegítik az alkohol anyagcseréjének felgyorsítását azáltal, hogy serkentik a kulcsfontosságú májenzimek termelődését. Ezenkívül csökkentik a zsír felhalmozódását a májban, és mérséklik a túlzott alkoholfogyasztás miatt fellépő gyulladást.

A kecskesajt és a cheddar sajt kiemelkedően magas arányban tartalmazza az alkohol anyagcseréjét serkentő a baktériumokat, így e két, nem mellesleg rendkívül ízletes sajtféle fogyasztása kifejezetten ajánlott. Micsoda szerencse, hogy bor mellé például tökéletes választás!

Elolvasom a cikket