Magyar Tibor
2025. január 11. szombat. 9:22
A kaviárnak zselés állaga és sós, halas íze van. Általában kis mennyiségben, önmagában, köretként vagy sima keksz, uborkaszelet vagy pirítós tetején tálalják, amely nem nyomja el enyhe óceáni ízét.
A kulináris élmény mellett számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik.
Mivel a kaviár omega-3 zsírsavakban gazdag, tanulmányozták a bőr egészségére gyakorolt előnyeit. A kaviárkivonatból származó DHA serkentheti az adipocitákat – vagyis a zsírsejteket – az adiponektin termelésére.
Az adiponektin egy olyan molekula, amely javítja a bőr sebgyógyító és gyulladáscsökkentő folyamatait, elősegíti a kollagénszintézist, és megakadályozza a kollagénrostok lebomlását. Mivel a kollagén fontos a bőr szerkezetéhez, a kutatók úgy vélik, hogy kivonata csökkentheti a bőr öregedésének jeleit.
Az egészséges elme fenntartása egész életünk során fontos. Ígéretes kutatások szerint az EPA javítja a hangulati zavarokat, a DHA pedig fenntartja az agy szerkezetét. Így a kaviárban található omega-3 zsírsavak elősegíthetik az agy és a mentális egészséget. Az omega-3 zsírsavak az agysejtek membránjának kulcsfontosságú elemei, amelyek segítenek a gyulladás elleni küzdelemben. A kutatók feltételezik, hogy az agyi gyulladás csökkentése csökkentheti az Alzheimer-kórban megfigyelhető mentális egészségromlást.
A depresszióban szenvedő embereknél gyakran alacsonyabb az omega-3 zsírsavak szintje, ami arra utal, hogy ennek a tápanyagnak a hiánya a depresszió kockázati tényezője lehet.
Egyes kutatások még azt is sugallják, hogy napi 1-2 gramm omega-3 zsírsav pótlása antidepresszáns hatást biztosíthat komoly mellékhatások vagy a gyakori antidepresszáns gyógyszerekkel való kölcsönhatások nélkül.
Az omega-3 zsírsavakat egyre gyakrabban használják a szívbetegségek kockázati tényezőinek megelőzésére és kezelésére.
A kutatások szerint csökkentik a vérnyomást, javítják a vér koleszterinszintjét és az omega-3-ak megakadályozzák, hogy a vérben lévő vérlemezkék összecsapódjanak és vérrögöket képezzenek, ami a stroke kockázati tényezője.
Az omega-3 zsírsavak gazdag tengeri forrásaként a kaviár anélkül biztosíthatja ezeket az előnyöket, hogy negatívan befolyásolná a szokásos gyógyszeres terápiákat.
A kutatások szerint az omega-3 zsírsavak döntő szerepet játszanak a férfiak termékenységében. Az alacsony DHA-szint összefüggésbe hozható a spermiumok alacsony minőségével. Valójában a DHA hiánya jellemző a meddőségben szenvedő férfiaknál. Ezzel szemben a termékeny férfiaknál általában magasabb a vér és a spermiumok omega-3 zsírsavszintje.
A kaviárban található omega-3 zsírsavak és a szelén egyaránt támogathatják az immunrendszert.
Először is, az omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást és helyreállítják a bőr, a belek és a tüdő barrier funkcióját, ami segít megakadályozni a káros baktériumok áthaladását, hogy megőrizzük egészségünket.
Emellett csökkentik a gyulladáskeltő markereket, ami arra utal, hogy harcolnak a gyulladás ellen. Ráadásul segíthetnek a sérült fehérvérsejtek, vagyis a betegségektől védő immunsejtek helyreállításában. Másodszor, a szelén fontos az immunválaszok elindításához és szabályozásához.
A kutatások azt mutatják, hogy növeli az antitesttermelést és fokozza a makrofágok, a fehérvérsejtek egy olyan típusának aktivitását, amelyek a szervezetben lévő káros anyagok ellen harcolnak és eltávolítják azokat.