Élelmiszerek, amelyek negatívan befolyásolják a gyógyszerek hatását

Dipa Kamdar, a Kingston Egyetem gyógyszerész kutatója szerint érdemes körültekintően eljárni az étrendi változtatások bevezetésekor. Különösen akkor, ha valamilyen betegségre tartósan gyógyszert kell szednünk. A szakember öt olyan élelmiszert mutat be a The Conversation oldalán megjelent cikkében, amelyeket jellemzően egészségesnek tartunk, de gyakran lépnek nemkívánatos interakcióba vényköteles szerekkel.

Grapefruitlé

Egyes gyógyszerek lebontásához májunk az úgynevezett citokróm P450-családhoz tartozó enzimeket használ. Csakhogy a grapefruit bizonyos összetevői, a furanokumarinok gátolhatják ezeket az enzimeket, ezáltal az adott gyógyszerhatóanyag nem bomlik le megfelelően, hanem felszaporodik a szervezetben. E körbe tartozik például a főleg szervátültetéseknél, de akár reumatoid artritisz és különféle bőrpanaszok, így a pikkelysömör kezelésére is használt ciklosporin. Ha a ciklosporin felgyülemlik a szervezetben, az enyhe émelygéstől a vese- és májkárosodásig sok mellékhatást okozhat.

Szintén hasonló módon befolyásolhatja a grapefruitlé a sztatinok működését. Ezeket a gyógyszereket a magas koleszterinszint kezelésére, illetve a szívroham és a stroke prevenciójában alkalmazzák. A megnövekedett sztatinszint ugyancsak fokozott mellékhatás-kockázatot jelent, beleértve egy ritka, de annál súlyosabb mellékhatást, az izmok leépülését. Ezenkívül óvatosnak kell lenni a grapefruittal a magas vérnyomás kezelésére szolgáló amlodipin, illetve a merevedési zavarok kezelésében használatos szildenafil szedése mellett is.

Gránátalma- és áfonyalé

A grapefruit mellett számos másik gyümölcs is hatással lehet a gyógyszerek májban történő lebontására. A gránátalma például blokkolhatja azokat a májenzimeket, amelyek a véralvadásgátló, avagy antikoaguláns hatású warfarin lebontását végzik. Ezt a gyógyszert szívritmuszavarral vagy mélyvénás trombózissal küzdő betegeknél alkalmazzák vérrögképződéshez kötődő panaszok megelőzésére és kezelésére. Egyes esetbeszámolók szerint a gránátalmalé megnövelheti a véralvadási időt ebben a betegcsoportban, fokozott vérzéskockázatnak kitéve az érintetteket. Emellett a gránátalma negatívan befolyásolhatja az immunszupresszáns hatású takrolimuszt is, amelyet szervátültetés után adnak a transzplantált betegeknek a kilökődés meggátolása céljából.

Az áfonyalé kapcsán szintén több esetriport jelent már meg a warfarinnal való, nemkívánatos kölcsönhatásról. Mi több, egy halálesetet is feljegyeztek az orvosi szakirodalomban, ahol a beteg két hétig áfonyalével vette be a gyógyszert, majd végzetes vérzés alakult ki nála.

Zöld leveles zöldségek

Spenót, brokkoli és kel – mindet bátran nevezhetjük szuperélelmiszernek, elvégre dúskálnak értékes tápanyagokban, miközben kalóriatartalmuk viszonylag alacsony. Gazdagok a többi között K-vitaminban, amely fontos szerepet tölt be a véralvadásban. Csakhogy warfarin szedése mellett ez problémát okozhat. A hatóanyag ugyanis a K-vitamin blokkolásán keresztül fejti ki terápiás hatását, megelőzve a vérrögképződést. A bőséges K-vitamin-bevitel viszont szembemehet ezzel, fokozva a kockázatot.

Tej

A tej és egyes tejtermékek, mint a sajtok és joghurtok, remek fehérje- és kalciumforrások. Gátolhatják azonban bizonyos gyógyszerek bélrendszeri felszívódását. E körbe tartoznak olyan antibiotikumok, mint a tetraciklinek egyes tagjai és a ciprofloxacin. A probléma alapja, hogy a kalcium megköti az említett antibiotikumokat, így azok nem tudnak felszívódni a véráramba. Mindez pedig csökkenti a bevett gyógyszer baktériumellenes hatását, és ezáltal akadályozza a fertőzésekkel szembeni küzdelmet.

A tejtermékek a levotiroxin hatását is negatívan befolyásolhatják. Ez egy szintetikus pajzsmirigyhormon, amely a pajzsmirigy-alulműködés okozta panaszok kezelésére szolgál. „Tekintettel azonban arra, hogy ezek az interakciók a bélrendszerben történnek, továbbra is lehet gyógyszerszedés mellett tejtermékeket fogyasztani. A legtöbb esetében csak annyi a fontos, hogy hagyjunk legalább két óra szünetet a kettő között” – teszi hozzá Kamdar.

Elolvasom a cikket