Nem mindig hoz előnyt az extraszűz olívaolaj

Egy friss tanulmány szerint az extraszűz olívaolajnak vannak hátrányai is, bár az egészséges étrend részeként érdemes használni – írja a Szabad Magyar Szó. Mint a Journal of the American Heart Association írásából átvett cikkükben utalnak rá, a Floridai Egyetem és egy betegségkutató intézet kutatói negyven, szívbetegség kockázatával élő embert vizsgáltak nyolc hétig egy gondosan összeállított vegán étrenddel. Négy hétig napi négy kanál olívaolajat fogyasztottak, majd négy hétig kihagyták azt. A kardiometabolikus mutatók (koleszterin, vércukorszint, gyulladás) mindkét esetben javultak, ám az olívaolaj mennyisége és sorrendje befolyásolta az eredményeket.

Ha az olajfogyasztást csökkentették, a „rossz” koleszterin szintje mérséklődött. Viszont a mennyiség emelése később már akadályozta a további javulást, valószínűleg az olívaolaj kis mennyiségű telített zsírja miatt, amely befolyásolhatja a máj működését, és növelheti a szívinfarktus és a stroke kockázatát. A kutatók szerint a szívbetegek étrendjéből mindezek nyomán érdemes lehet elhagyni az extraszűz olívaolajat.

Elolvasom a cikket