A legjobb időpont a fogyáshoz

A szakértők úgy vélik, hogy az optimális étkezési ütemterv jelentősen felgyorsíthatja a fogyás folyamatát – írja a Sports.kz.

A szakértő szerint a szervezet a nap elején jobban megemészti az ételt, így az energiaként hasznosul, nem pedig zsírként raktározódik el. Ez az olyan hormonoknak köszönhető, mint az inzulin, amelyek a nap első felében aktívabbak a cirkadián ritmusunknak megfelelően.

Állítson be egy időkeretet az étkezésekhez

A szakértő azt tanácsolja: „A legjobb időpont az étkezéshez a reggel 7:00 és délután 3:00 óra közötti időszak. Kutatások szerint a kizárólag ebben az időkeretben történő étkezés elősegíti a hatékony fogyást, stabilizálja a vérnyomást és javítja a hangulatot.”

Bár ezek ideális időkeretek, nem mindenki tudja szigorúan betartani őket. Ebben az esetben ajánlott legalább este 8 óra után nem enni. Bár az ezt a szabályt közvetlenül alátámasztó kutatások még korlátozottak, sok szakértő egyetért ezzel a megközelítéssel.

Hozzáteszi: „Ehelyett inkább arra kellene összpontosítani, hogy a kalóriák nagy részét vacsora előtt fogyasszuk el. Optimális, ha 8-12 órás időkeretet határozunk meg az étkezésnek, például reggel 8:00-tól este 20:00-ig. Ez lehetővé teszi a szervezet számára, hogy 12 órát pihenjen az evéstől, és az anyagcserét mozgásban tartsa.”

A reggeli a fő étkezés

A fogyás felgyorsítása érdekében fontos odafigyelni az egyes étkezések időzítésére és összetételére. Tanulmányok azt mutatják, hogy a kalóriák többségének elfogyasztása a reggelinél, nem pedig a vacsoránál segít hatékonyabban fogyni.

A szakértő azt tanácsolja, hogy a nap első felében a fehérjetartalmú ételekre összpontosítsunk. „A több fehérje fogyasztása a reggeli során segít az éhséghormonok szabályozásában és az étvágy csökkentésében a nap folyamán” – jegyzi meg. Emellett elősegíti a délutáni kevesebb kalóriabevitelt is. Tanulmányok azt mutatják, hogy a szervezet hatékonyabban égeti el a kalóriákat reggeli után, mint vacsora után.

Fehérje az előnyök a tányéron

Ahhoz, hogy elegendő fehérjéhez jusson, készíthet reggelire rántottát zöldségekkel, kiegészítve egy adag gyümölccsel és görög joghurttal. Fontos, hogy minden étkezésnél szerepeljenek fehérjetartalmú ételek, de a reggeli legyen a legkalóriadúsabb.

A nap folyamán olyan fehérjeforrásokat, mint a pulyka, hal, csirke, hüvelyesek, diófélék, magvak, tofu és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket adhat hozzá. Ez segít fenntartani az energiát és elősegíti a fogyást.

Elolvasom a cikket