Ezeket emelik ki különösen a táplálkozási szakemberek – tájékoztat a Sports.kz.
Mandula. Ez a dióféle egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz, amelyek jót tesznek a szívnek, valamint rosttartalmával segíti az egészséges emésztést.
Alma. Rostot tartalmaz, amely kulcsfontosságú összetevője az egészséges emésztés és a vér koleszterinszintjének fenntartásához.
Avokádó. Egy közepes avokádó 1/3-a 5 g egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz. Ezek segítenek csökkenteni a rossz koleszterinszintet. Az avokádónak magas a rosttartalma is.
Cékla. Nitrátokban gazdag, amelyeket szervezetünk nitrogén-oxiddá alakít, hogy javítsa a véráramlást és a keringést. Az erjesztett cékla viszont bélrendszerünk egészségét szolgáló probiotikumokat tartalmaz.
Bogyós gyümölcsök. Magas a polifenol- és rosttartalmuk.
Lencse. Rostban gazdag növényi fehérje. A lencse prebiotikumként is működik, táplálja a bélben lévő jótékony baktériumokat.
Dió. Az alfa-linolénsav (ALA) kiváló forrásának nevezhető. Kapcsolatba hozták a vér lipidprofiljának javításával, beleértve a „rossz” koleszterin szintjének csökkentését. Egy tanulmány szerint a dióban gazdag étrend pozitívan módosítja a bélmikrobiomot.
Teljes kiőrlésű zab. Béta-glükánban gazdag, ami mind a bélrendszerre, mind a szívre jótékony hatással van.