„A cukortartalmú termékek iránti ellenőrizetlen sóvárgás fokozatosan alakul ki, és a szervezet számára súlyos szövődmények kialakulásának kockázatával jár. A kialakulás mechanizmusainak megértése, valamint a veszélyek felismerése és az ellene való küzdelem módja a kulcs az egészség és a jó közérzet megőrzéséhez” – mondja az orvos – írja a Sports.kz.
Az édességfüggőség hátterében hasonló neurobiológiai folyamatok állnak, mint amelyek a kábítószerfüggőséget kialakítják. A bevitt cukor serkenti a dopamin felszabadulását, amely neurotranszmitter felelős az öröm és a jutalom érzéséért. Ez a dopaminválasz az eufória és az elégedettség érzését hozza létre, ami viszont egy kondicionált reflexet alakít ki. Az agy az édességek fogyasztását kellemes érzésekkel kezdi társítani, és idővel ugyanannak a hatásnak az eléréséhez egyre több és több kell belőle, aminek következtében a személy elveszíti a kontrollt a fogyasztása felett.
Pszichológiai szinten az édességfüggőség az érzelmi asszociációknak köszönhető, amelyek általában gyermekkorban alakulnak ki. Gyakran az édességet bátorításként vagy vigasztalásként használják, ami a tudatalattiban rögzíti az édesség és a pozitív érzelmek közötti kapcsolatot. Felnőttként az emberek gyakran folyamodnak édességhez, hogy enyhítsék a stresszt, a szorongást vagy a szomorúságot. Így az édesség egyfajta „érzelmi mankóvá” válik, amely lehetővé teszi, hogy egy időre elfelejtsük a problémákat, de csak fokozza a függőséget.
Az édességfüggőség veszélye a szervezetre gyakorolt romboló hatásában rejlik. A túlzott cukorfogyasztás az elhízás egyik fő oka, ami viszont számos krónikus betegség kockázati tényezője. A gyomor-bélrendszer, az endokrin és a szív- és érrendszer működésére gyakorolt negatív hatása jól tanulmányozott és tudományosan bizonyított.
„Tény, hogy a nagy mennyiségű édesség rendszeres fogyasztása a vércukorszint éles ingadozásához vezet, ami hangulatingadozásokat, ingerlékenységet és krónikus fáradtságot okoz” – magyarázza a szakértő. Emellett a cukor hozzájárul az inzulinrezisztenciához, ami a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet. Ez az „ellenség” elősegítheti a gyulladást is a szervezetben, ami különböző betegségeket vált ki, valamint felgyorsíthatja az öregedési folyamatot.
A fizikai problémák mellett az édességfüggőség a mentális egészségre is negatívan hat. Az édességek gyakori fogyasztása a dopamin „kibocsátásának” függőségéhez vezet, ami viszont hangulatingadozást, ingerlékenységet, apátiát és csökkent koncentrációs képességet okoz.
Az édességfüggőség elleni küzdelem, mivel összetett folyamat, átfogó megközelítést igényel. Elsődleges a probléma felismerése és elismerése, valamint a cukorfogyasztás fokozatos csökkentése, elkerülve a hirtelen elutasítást, mivel az súlyos kellemetlenségeket okozhat, és összeomláshoz vezethet.
Fontos továbbá az élelmiszerek összetételének alapos tanulmányozása, mivel a cukor különböző nevek alatt rejtőzhet, mint például fruktóz, glükóz, szacharóz, melasz, kukoricaszirup és mások. A rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, teljes értékű, természetes élelmiszereket kell előnyben részesíteni. Hasznos lesz a fehérje mennyiségének növelése is az étrendben, mivel elősegíti a jóllakottságot és segít csökkenteni az édesség utáni sóvárgást.