Jellegzetes olasz étel a szív egészségéért

Szirtes Györgyi
2025. január 13. hétfő. 6:26

Az olaszok egyik kedvence a pesto. Ez a pikáns zöld mártás nemcsak ízletes, de jót is tesz.

A pesto egyfajta olasz szósz, amely hagyományosan fokhagymát, fenyőmagot, bazsalikomot, olívaolajat és parmigiano reggianót tartalmaz. Az összetevőket turmixgépben keverik össze, hogy sűrű pürét kapjanak, amelyet aztán egy serpenyőben fel is melegíthetünk.

Ez az egészséges mártás néha eltérő összetételű attól függően, hogy melyik olasz régióban készül. Egyes szakácsok a pestóba citromlevet, pisztáciát, ricottát vagy édesköményt is beletehetnek.

Az olyan összetevőknek köszönhetően, mint a bazsalikom és a fokhagyma, a pesto tele van számos antioxidánssal. Ez nemcsak abban segít, hogy egészséges maradjon, de megakadályozza a súlyos betegségek, például a rák kialakulását is.

A pesto segíthet a vérnyomás normalizálásában is. Ez a belekevert fenyőmagnak és fokhagymának köszönhető, amelyek bizonyítottan segítenek megőrizni az artériák egészségét.

A parmigiano reggiano jó kalciumforrás, és D-vitamint is tartalmaz, amely nemcsak a csontokat tartja egészségesen, hanem segít a belekben, hogy jobban felszívódjanak a vitaminok és ásványi anyagok, például a vas, a cink és a magnézium.

A pesto másik előnye, hogy erősen tartja a szívet. A nagy mennyiségű Omega–3 zsírsavtartalmának köszönhetően ösztönzi a szív megfelelő működését, amely csökkenti a stroke és a szívbetegségek kockázatát.

A pesto sokféle ételben felhasználható. Használhatjuk tésztákhoz, halakhoz és húsokhoz való mártásként, salátaöntetként, pizzafeltétként vagy akár pirítósra kenve is.

Elolvasom a cikket