Ezek a chiamag veszélyei

A chiamag itthon is slágertermék, amelyet sokan rendszeresen fogyasztanak. A magyarul azték zsályamagnak is hívott chia egy egynyári lágyszárú növény, a Mexikó egyes részein és Guatemalában őshonos aztékzsálya magja. Nagy arányban tartalmaz fehérjét, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat, továbbá magas, mintegy 18-30 százalékos rosttartalmának köszönhetően fontos szerepe lehet a napi ajánlott rostbevitel biztosításában. Igazolt egészségügyi előnyei mellett rendszeres fogyasztása egyeseknél problémákat okozhat – a Verywellhealth cikkében ezeket gyűjtöttük össze.

Chiamag: milyen veszélyei lehetnek?

A pozitív tulajdonságok mellett fontos, hogy a lehetséges kockázatokat is ismerjük annak érdekében, hogy a chiamagot a szervezetünk számára valóban hasznos módon fogyaszthassuk.

Allergiás reakciók

Egyesek allergiásak lehetnek a chiamag bizonyos összetevőire. Megfigyelések alapján néhány esetben a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél lépett már fel keresztallergiás reakció. Viszonylag ritkának számít, de ez esetben többek között az alábbi tünetek jelentkezhetnek közvetlenül a chiamag fogyasztását követően:

  • szédülés;
  • ekcéma és viszkető elváltozások a kézen;
  • az arc duzzanata.

Amennyiben a fenti tünetek valamelyikét tapasztaljuk, ne fogyasszunk többet az élelmiszerből, és forduljunk orvoshoz!

Emésztőrendszeri zavarok

A chiamagok standard adagja nagyjából 29 gramm, ami 2,5 evőkanálnak felel meg. Nem javasolt ezt a mennyiséget túllépni, főképp a magas rosttartalma miatt. Hogyha egyszerre három csésze chiamagot elfogyasztunk, akkor körülbelül 22 gramm rostot juttatunk a szervezetünkbe, ami a napi szükséglet 60-80 százaléka. Ez túlterhelheti az emésztőrendszerünket, amelynek hatására hasfájás, puffadás, székrekedés gyötörhet minket. Táplálkozási tanácsadók általában nem javasolják, hogy napi 15 grammnál többet fogyasszunk belőle.

Elolvasom a cikket