Ezekkel a fűszerekkel visszafordítható az idő

Fahéj: az ünnep lelke

A karácsonyi időszak örök klasszikusa enyhén csípős, mégis édeskés íze miatt éppúgy illik az édes, mint a sós ételekhez. A gyerekek kétségtelenül a mézeskalácsban vagy valamilyen almás süteményben értékelik majd legjobban, de alma-, körte- vagy szilvabefőttben, gyümölcslevesben, sőt gyümölcssalátában is belecsempészheti az étrendjükbe. A húsok pácolásához remek fűszer, különösen a bárány- és a marhahúshoz illik. Sőt a paradicsomos vagy rizsételekbe is tehet egy keveset belőle.

Pikáns, ezáltal melegítő hatása miatt hatékony a nátha ellen, a téli fűszerek közül ez csillapítja a fájdalmat, baktérium- és gombaölő. Diéta alatt is hasznát veheti, mert nem csak hogy nincs benne kalória, de kiváló zsírégető, segít a glükóz lebontásában, ezzel a vércukorszintet szabályozza. Az izomlázat csökkenti, vágyfokozó hatásával pedig forróságot csempészhet a fagyos éjszakákba.

Szegfűszeg: keleti varázs

A süteményeken, gyümölcsleveseken és a forralt boron túl mártásokat, húspácokat és savanyúságokat is ízesíthet ezzel a kis szárított rügyecskével. A zöldségekkel is jóban van, íze különösen jól megy a sütőtökhöz vagy más tökfélékhez. Intenzív, égető aromája és étvágygerjesztő hatása miatt figyeljen az óvatos adagolására!

Illóolaja fertőtlenít, csillapítja a fájdalmat, és görcsoldónak is kiváló. Alkalmazzák bélrendszeri fertőzések kezelésére, és a köhögés, az asztma, valamint a mellhártyagyulladás ellen is hatékony fegyver.

Gyömbér: a csípős gyökér

Süteményekbe leginkább őrölve, díszítéshez kandírozott formában használja, de figyeljen rá, hogy nagyon keveset csippentsen belőle, mert erős, csaknem csípős az íze. Húsokhoz vagy szószokhoz, más főtt ételekhez frissen reszelje. A téli fűszerek közül ezt kombinálhatod fahéjjal, dióval, almával vagy mézzel, de magában, forró vízben áztatva vagy tealevéllel összeforralva is kitűnő frissítő.

Az egyik legjobb ellenszere a hányingernek, legyen az akár utazási rosszullét vagy terhesség miatt, de beválik a megfázásos panaszok enyhítésére vagy koleszterinszint csökkentésére is. Nagyon jó immunerősítő, mérsékli a lázat, ráadásul javítja a memóriát, és élesíti az érzékeket. Ha csak a jótékony hatására vágyik, akár frissen is rágcsálhatja.

Szerecsendió: a fekete mágia

Süteményekhez inkább a szerecsendió virágként ismert, finomabb magköpenyt, sós ételekhez pedig a magot, lehetőleg frissen reszelve használja. Kitűnő burgonyás ételek ízesítéséhez, de a bárányhúshoz vagy a halakhoz is, és meglepően jól harmonizál a spenót ízével. Babhoz, padlizsánhoz és káposztás ételekhez is illik, a besamel mártáshoz pedig egyenesen elengedhetetlen.

A téli fűszerek közül ez semlegesíti az ünnepi időszakban gyakori túlzott édesség- és alkoholfogyasztás miatt előforduló savtúltengést, és javítja az emésztést. Élénkítő hatása mellett elűzi a téli depressziót is. Vigyázzon, hogy ne vigye túlzásba a használatát, mert akkor mérgező lehet.

Csillagánizs: a nyolcágú szépség

A lekváron és kompóton kívül főzelékek és mártások ízesítésére is kiváló. Ha húshoz szeretné kipróbálni, szórjon bele egy kicsit a raguba, vagy használja egészben töltött csirkéhez, kacsához, de akár halhoz, bárányhoz vagy marhához is. Jól kombinálható a gyömbérrel, a fahéjjal, szegfűszeggel és borssal, és nem utolsósorban dekorációként is lenyűgözheti vele a családot.

Gyulladáscsökkentő ereje miatt hatékony köhögéscsillapító, emellett segíti az emésztést, oldja a görcsöket, és jót tesz az idegeknek. Vértisztító hatásán túl jó epebántalmakra, a csecsemőknél és gyerekeknél pedig kólika gyógyítására is alkalmas.

Elolvasom a cikket