A kutatás során három csoportba osztották az alanyokat, rendszeres, alkalmi és koffeint nem fogyasztókra. A vizsgált adatok alapján pedig arra jutottak a kutatók, hogy az elfogyasztott koffeinmennyiség korrelációt mutat a későbbi Alzheimer-tünetek kialakulásával.
Azok akik több koffeint fogyasztottak, sokkal kisebb kockázatnak voltak kitéve, mint az alkalmi fogyasztók és azok, akik teljesen mellőzték a koffeint. Ennek egyik oka a kutatók szerint a vérkeringésben keresendő. Azt már számtalan korábbi kutatás bizonyította, hogy a kávé jót tesz agyunk keringésének, ez pedig szorosan összefüghet az Alzheimer-kór kialakulásával.
A kutatást vezető egyik szakértő szerint az Alzheimer-kór kapcsán már többször előkerült a nem megfelelő agyi keringés és az ez által okozott károk mint lehetséges ok, azonban ez a friss kutatás egy újabb lökést adhat az ezirányú kutatásoknak a jövőben, és segíthet jobban megérteni a betegséget.