A trükk azonban nem is a tejben, hanem az abban található kalciumban van. Ez a nyomelem azonban legnagyobb mennyiségben a tejben fordul elő. Egy pohár tej már elég hozzá, hogy szervezetünk napi kalciumszükségletét fedezzük.
A kalcium nemcsak csontjaink egészségében, de – mint egy friss kutatásból kiderül – az emésztőrendszeri daganatos megbetegedések megelőzésében is elengedhetetlenül fontos szerepet játszik. A kutatás egyik oka pedig éppen az volt, hogy ezek a fajta daganatos betegségek egyre növekvő számban jelennek meg a fiatalabb korosztály körében is.
A kutatók a vizsgálatok alapján arra jutottak, hogy a kalcium jelentősen csökkentette a rákos megbetegedés kialakulásának a kockázatát, míg az alkoholfogyasztás növelte azt. Az egyelőre a kutatók számára sem világos, miért olyan hatékony a kalcium a megelőzésben, de egyes vélekedések szerint segíti az emésztőrendszerben található káros anyagok megkötését.
Természetesen azonban, mint mindig a megelőzés esetében, itt is az egészséges életmód jelenti a legnagyobb védelmet, hiszen abban szinte minden kutatás egyetért, hogy csak rendszeres testmozgással és megfelelő étkezéssel lehet hosszú távon elkerülni a betegségek kialakulását.