A tudósok megnevezték a gyógyult rákbetegek kedvenc italát

Így a tudósok megállapították, hogy azok az emberek, akik naponta 300 milliliter tejet fogyasztottak, észrevehetően kisebb eséllyel lettek daganatos betegek. Az egyszerű szokás 17 százalékkal csökkentette a betegség kialakulásának kockázatát.

A kutatók ezt a tejben gazdag kalciumnak tulajdonítják. Egy nagy pohár természetes ital 300 mg kalciumot tartalmaz. A tudósok rámutatnak, hogy más, ezt az elemet tartalmazó élelmiszerek is hasonló hatással bírnak.

„Átfogó tanulmányunk erős bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a tejtermékek segíthetnek a vastagbélrák megelőzésében, elsősorban a bennük található kalciumnak köszönhetően, sőt a diagnosztizált, majd gyógyult vastagbélrák esetén is csökkent a kiújulás esélye azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak tejet és tejterméket ” – kommentálta a tudományos cikk eredményeit az egyik szerző, dr. Keren Papier.

Mint részletezték, tanulmányukban Papier és munkatársai olyan adatokat és mutatókat elemeztek, amelyeket 17 éven keresztül gyűjtöttek több mint 540 ezer nőtől. Ezek az információk segítettek megtudni, hogy 97 élelmiszer, ital és tápanyag hogyan befolyásolja a bélrák kialakulásának kockázatát.

A kalcium védő tulajdonságainak azonosítása mellett a szakértők azt is megállapították, hogy az alkohol és a vörös húsok éppen ellenkezőleg, növelik az ilyen típusú rák kialakulásának kockázatát. Napi egy nagy pohár bor 15 százalékkal, míg minden 30 gramm hús nyolc százalékkal növeli a betegség valószínűségét.

Elolvasom a cikket