Japán különböző intézményeinek kutatói összefogtak, hogy elemezzék 8766 65 év feletti önkéntes adatait, amelyeket egy 2016 és 2018 között végzett felmérés keretében gyűjtöttek.
Az önbevalláson alapuló zöldtea- és kávéfogyasztást összevetették a mágneses rezonancia képalkotó (MRI) által készített agyi felvételekkel, amelyek az agy teljes térfogatát és öt különböző agyi régió jellemzőit mérték.
Bár ezek a statisztikák nem mutatnak közvetlen ok-okozati összefüggést – a tanulmány csak egy pillanatfelvételt vizsgált –, kiigazításokat végeztek olyan tényezőkre vonatkozóan, mint az életkor, a nem, a testmozgás és az iskolai végzettség, amely arra utal, hogy szilárd kapcsolat van az elfogyasztott zöld tea mennyisége és a káros elváltozások relatív térfogata között az egész agyban.
„Ez a keresztmetszeti vizsgálat szignifikáns összefüggést talált az alacsonyabb agyi fehérállományi elváltozások és a magasabb zöldtea-fogyasztás – de nem a kávéfogyasztás – között idősebb, demencia nélküli felnőtteknél, még a zavaró tényezőkre való korrekció után is” – írják a kutatók a közzétett tanulmányukban.
Átlagosan számolva azoknál, akik naponta három csésze zöld teát fogyasztottak, három százalékkal kevesebb fehérállományi elváltozás volt, mint azoknál, akik naponta egy csészével fogyasztottak. Azoknál, akik napi hét-nyolc csészével ittak, hat százalékkal kevesebb elváltozás volt, mint azoknál, akik napi egy csészével fogyasztottak.
Ami a statisztikai mintákat illeti, a különbség jelentős. Úgy tűnt azonban, hogy a zöld tea fogyasztása nem befolyásolta a hippokampusz térfogatát vagy a teljes agytérfogatot, amely szintén jelezheti a kognitív hanyatlást.
Fontos megjegyezni azt is, hogy a zöld tea fogyasztása nem jelentett különbséget a depresszióval diagnosztizált embereknél vagy az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozott APOE4-génváltozattal.
Tekintettel a zöld teát az alacsonyabb vérnyomással összekötő korábbi vizsgálatokra és más tanulmányokra, amelyek az alacsonyabb vérnyomást a demencia csökkent kockázatával hozták összefüggésbe, legalábbis az eredményekért felelős egyik mechanizmus kardiovaszkuláris lehet.
„Ráadásul a zöld tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, amely negatívan befolyásolja a vérnyomást, így arra utal, hogy a zöld tea kedvezőbb hatással lehet a fehérállomány elváltozásaira” – írják a kutatók.
Korábban már láttuk, hogy a zöld teát összefüggésbe hozták a testsúlyszintek kezelésével és a rákos sejtek elpusztításával, és úgy tűnik, még nem végeztünk az ital lehetséges előnyeinek felfedezésével – amelyről tudjuk, hogy antioxidáns összetevőket, például katechineket tartalmaz.
A kutatók nem állnak meg itt: a mostani vizsgálatban résztvevők mind japánok voltak – ez bizonyos genetikai és életmódbeli mintákat jelent. A jövőbeni tanulmányok szélesebb rétegekre is kiterjeszthetik az elemzést.
„Eredményeink arra utalnak, hogy a zöld tea fogyasztása, különösen a napi három vagy több csésze, segíthet a demencia megelőzésében” – írják a kutatók.