Ezek a szem egészségét támogató élelmiszerek

Édesburgonya. A batáta háromszor több A-vitamint tartalmaz, mint a sárgarépa: egy átlagos sült édesburgonyából a napi norma 150 százalékát kapjuk ebből az anyagból.

Spenót és kelkáposzta. Ezek a lutein és a zeaxantin, a retinát védő karotinoidok forrásai. Emellett lassítják a sárgafolt időskori degenerációját, és megállíthatják a szürkehályog progresszióját.

Tojás. Ezek természetes módon tartalmaznak luteint és zeaxantint. A dúsított tojások még többet tartalmaznak ezekből az anyagokból, és könnyebben emészthetőek. Egy tanulmány szerint azoknál, akik 15 éven keresztül heti négy-hat tojást ettek, 46 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki súlyos látásromlás, mint azoknál, akik hetente egy tojást vagy annál kevesebbet ettek.

Osztriga. Cinkben gazdag, szelént, rezet és omega–3 zsírsavakat ad a szervezetnek. Ezek mind jót tesznek a szem egészségének.

Mandula. 28 gramm száraz pörkölt mandula a napi E-vitamin-szükséglet 45 százalékát biztosítja. Ez egy erős antioxidáns, amely védi a sejteket az egész testben, beleértve a szemsejteket is.

Olajos halak. Ha szárazszem-szindrómában szenved, ez a hal segíthet. Egyen tonhalat, pisztrángot, szardíniát és lazacot heti két-három alkalommal.

Papaya. Ennek a gyümölcsnek a húsa likopint tartalmaz. Ez lassítja a szürkehályog kialakulását. A papaya valóban magas C-vitamin-tartalmú: egy kis gyümölcs az ajánlott napi adag több mint 150 százalékát biztosítja ennek a vitaminnak.

Bab. Alacsony glikémiás indexük és magas rosttartalma van. A bab egyéb, a szem számára fontos tápanyagokat is tartalmaz: cinket, B-vitaminokat.

Elolvasom a cikket