Felfedünk egy kulináris trükköt, amely segít csökkenteni a koleszterinszintet

Általánosságban elmondható, hogy szervezetünknek bizonyos mennyiségű koleszterinre van szüksége a normális működéshez. Ha azonban túl sok lesz belőle, a felesleg ateroszklerotikus plakkok kialakulásához vezethet. Ez pedig növeli az angina pectoris, a szívroham és a stroke kockázatát.

Tip Spector táplálkozási szakértő elárult egy életmódtrükköt, amellyel tabletták nélkül csökkenthető a koleszterinszint. Csak próbáljuk ki: hagyjuk állni a zöldségeket 10 percig, mielőtt megfőzzük.

Hogyan működik?

Mint a szakértő megjegyzi, a hagyma, a fokhagyma, a káposzta és a brokkoli szulforafánt tartalmaz, egy olyan vegyi anyagot, amely segít szabályozni a vércukor- és koleszterinszintet.

Főzéskor a tirozináz enzim, amely a szulforafánt előállítja, elpusztul. Ha azonban főzés előtt 5-10 percig állni hagyjuk a zöldségeket, a szulforafán aktiválódik, és túléli a főzési folyamatot.

Egyéb tippek

A táplálkozási szakértő emellett azt tanácsolja, hogy a paradicsomot extra szűz olívaolajjal kombináljuk – így a zöldségből a lehető legtöbb vitamint nyerhetjük ki. A levesekhez használt leveskockákat pedig érdemes fermentált szójababból készült miso pasztával helyettesíteni – ezek számos, a bélmikrobiom számára hasznos vegyületet tartalmaznak.

A szakértő azt is ajánlja, hogy más erjesztett ételeket, például kimchi káposztát is fogyasszunk. A koreai kovászolt káposzta nagyon illik az ízlésvilágunkba, sokan szeretik Európában és Magyarországon is.

Még egy trükk a szakértőtől: próbáljunk meg minden étkezést egy nagy adag salátával vagy vágott zöldséggel kezdeni. Ha megszokjuk, hogy az ebédet zöldségsalátával kezdjük, az segíthet gyorsabban enni, hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat, és elkerülhetjük a cukorkiugrásokat – írja a Daily Mail.

Elolvasom a cikket