A kutatások azt mutatják, hogy napi 28-56 gramm dió elfogyasztása két éven keresztül körülbelül négy százalékkal csökkenti az összkoleszterin és az LDL-koleszterin (az úgynevezett „rossz koleszterin”) szintjét. De miért olyan fontos ez?
„A magas LDL-koleszterinszint plakkok felhalmozódásához vezethet az artériákban, ami növeli a szívbetegség és a szélütés kockázatát” – magyarázza Wendy Bazilian szakértő. Ugyanakkor a HDL-koleszterin (az úgynevezett „jó koleszterin”) segít eltávolítani a felesleges koleszterint a szervezetből.
Hogy megértsük, mitől olyan hatékony a dió, szakértőt kérdeztünk, miért nélkülözhetetlen ez a tápanyagban gazdag étel a szív egészségéhez.
Hogyan segít a dió csökkenteni a koleszterinszintet?
A dió több évtizedes tudományos kutatások tárgya, amelyek bizonyítják jótékony hatását a koleszterinszintre. 1993-ban a Loma Linda Egyetem mérföldkőnek számító tanulmánya kiemelte a diófélék, különösen a dió tápértékét. Azóta tanulmányok százai erősítették meg számos jótékony tulajdonságukat.
A dió nemcsak egy vagy két tápanyagot tartalmaz, hanem egy egyedülálló összetevő-komplexumot is, amelyek szinergiában működnek. Így segítenek:
1. Nagy rostforrás
„A dióban lévő rost segít csökkenteni a koleszterinszintet azáltal, hogy megakadályozza annak felszívódását a véráramba” – magyarázza Samantha DeVito dietetikus, táplálkozási szakértő.
2. Egészséges zsírok gazdag forrása
A dió kétféle egészséges zsírt tartalmaz:
- Alfa-linolsav (ALA): Ez a növényi alapú omega-3 segít eltávolítani az LDL (rossz koleszterin) részecskéket a véráramból.
- Többszörösen telítetlen zsírok: Ezek segítik a trigliceridszint szabályozását és támogatják a szív- és érrendszer egészségét.
3. Magas az antioxidáns tartalma
A dió polifenolokban, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező növényi vegyületekben gazdag. Ezek az anyagok semlegesítik a szabad gyököket, csökkentve az oxidatív stresszt, amely károsíthatja a sejteket és a szöveteket.
A polifenolok csökkentik a gyulladást is, ami kulcsszerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. A kutatások azt mutatják, hogy növelik a „jó” koleszterin (HDL) szintjét, különösen a metabolikus szindrómában szenvedőknél.
4. Bélegészségügyi támogatás
A dió elősegíti a hasznos baktériumok szaporodását a belekben, ami pozitív hatással van a szervezet általános egészségére. A diófélékben található rostok és polifenolok kedvező környezetet teremtenek e mikroorganizmusok fejlődéséhez.
A kutatások azt mutatják, hogy az egészséges mikrobiom alacsonyabb koleszterinszinttel jár, így a dió még jobb szív-egészségügyi táplálék.
Hogyan építsük be a diót az étrendbe?
A dió könnyen beilleszthető a napi étrendbe:
- Adjuk hozzá salátákhoz, gabonapelyhekhez vagy joghurtokhoz.
- Használjuk süteményekbe.