Bár manapság leginkább a távol-keleti ízvilág egyik sarokköveként tekintünk rá, valójában a gyömbér, egészen a századfordulóig a magyar konyhának is szerves része volt – írja a mindmegette.hu.
A gyömbérről tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. 100 g friss gyömbérben 17 mg kalcium, 4 mg C-vitamin, 11 g szénhidrát, 0,7 g zsír, 330 mg kálium, és mindössze 61 kcal rejlik. A pikáns kis gumó számos fantasztikus élettani hatással bír:
- Támogatja az emésztést
A gyömbérben lévő fenolos vegyületek csökkentik a bélirritációt, és segítik a tápanyag felszívódását. Fogyasztása elősegíti a nyál- és epe termelődést. Egy tanulmány szerint az étkezés előtt 1,2 gramm gyömbérpor fogyasztása felgyorsítja a gyomor kiürülését és 50 százalékban csökkenti az emésztési panaszokat. - Csökkenti az émelygést
A kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen, de a kismamák reggeli rosszullétére is kitűnő „orvosság”. - Enyhíti a fájdalmat
Klinikai vizsgálatok szerint a napi gyömbér fogyasztás 25 százalékkal csökkenti az izomfájdalmat. Gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi problémákra is alkalmazzák és nagyon hatásos a menstruációs görcsök ellen is. - Csökkenti a vércukorszintet
2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél figyelték meg, hogy ha naponta 2 gramm gyömbérport elfogyasztottak, akkor egy hónap múlva 10 százalékkal csökkent a cukorszintjük. A gyömbér fogyasztásával a cukorbetegségek által kiváltott szövődmények is megelőzhetőek. - Csökkenti a szívbetegség kockázatát
Csökkenti a magas vérnyomást, és mivel a gyömbérnek vérhígító hatása is van, csökkenti a vérrögképződés kockázatát és a koleszterinszintet is. - Segíthet a rák megelőzésében
A gyömbér egyik fő összetevője, a gingerol. Egyes kutatások szerint ez a vegyület a rákos megbetegedések, különösen a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkentheti. - Javítja az agyi működést
Egy publikáció szerint a középkorú nőknél a napi gyömbérfogyasztás javítja a kognitív funkciókat, a memóriát, a reakcióidőt, a megfigyelőképességet.