Sokkoló dolgot találtak a fehérjeporokban

Komoly aggályokat vet fel a Clean Label Project friss tanulmánya a fehérjeporokkal kapcsolatban. A jelentés alapján az általuk vizsgált termékek 47 százalékában olyan nehézfémek (például ólom és kadmium) fordultak elő a megengedettnél magasabb koncentrációban, amelyek összefüggésbe hozhatók a rák kialakulásával.

Különösen a növényi eredetű, organikus és csokoládéízű készítmények bizonyultak veszélyesnek: az organikus termékekben átlagosan háromszor több ólom, valamint kétszer több kadmium volt kimutatható, mint a nem organikus társaikban, a növényi alapú fehérjeporok pedig háromszor több ólmot tartalmaztak, mint a tejsavóalapúak.

A tanulmány felhívja a figyelmet arra is, hogy az ólomnak nincsen biztonságos beviteli szintje, és mind az ólom, mind a kadmium ismert rákkeltők. Még a kisebb mértékű ólombevitel is negatívan hathat a gyermekek testi és szellemi fejlődésére, míg a krónikus kadmium-expozíció vese-, csont- és tüdőbetegségekhez vezethet.

A kutatók összesen 160 terméket elemeztek, amelyek között 70 ismert és kedvelt márka is szerepelt, ám a márkaneveket nem hozták nyilvánosságra. A készítők szerint a jelentés egyszerre lehet figyelmeztetés a fogyasztóknak, a gyártóknak és a kereskedőknek egyaránt, hiszen jelenleg szövetségi szinten nincs átfogó szabályozás a nehézfémek táplálékkiegészítőkben való előfordulásával kapcsolatban.

Elolvasom a cikket