Tudja mi nápolyi pizza titka?

A világnap célja, hogy felhívják a figyelemt arra: az olasz éttermeknek, bárhol is legyenek a világban, autentikusnak kell maradniuk, és töretlenül hirdetniük kell az olasz gasztronómia kimeríthetetlen finomságát.

Az olasz ételek világsikere elsősorban a sok zöldségfélének és a tenger gyümölcseinek fogyasztásában rejlik. A sokak által csak mediterrán diétaként ismert módszer tulajdonképpen az olasz gasztronómia alapjain nyugszik. Nemcsak fenséges ízeket garantálnak ezek, hanem gondoskodnak arról is, hogy az emberi szervezet számára szükséges mikro- és makrotápanyagok helyet kapjanak az étkezésben.

Fontos, hogy a tésztaféléket frissen főzik, olívaolajjal keverik, és sokszor paradicsommal kombinálják. De nem tartósítót tartalmazó, sűrített paradicsommal, hanem friss zöldségből készült szósszal. Ez utánozhatatlan ízt kölcsönöz például a legegyszerűbb spagettinek is.

Az olasz konyha napján néhány itáliai ínyencséget mutatunk be, amely tükrözi az olasz gasztronómia változatosságait. S ha valaki szeret főzni, ki is próbálhatja valamelyik ételt, az olasz konyha világnapján.

Nápolyi pizza
Nincs még egy olyan étel Olaszországban, amely jobban össze tudná foglalni az olasz konyha lényegét, mint a pizza napoletana. Történelem, egyszerűség és friss, kiváló minőségű alapanyagok – mindezek harmóniája hívja létre a világ egyik legautentikusabb pizzáját. A valahol a 18. és 19. század között Nápolyban feltalált pizza alapvetően egy paradicsommal, mozzarella sajttal és extra szűz olívaolajjal sütött, lapos kenyér. Persze a valóságban az igazi pizza napoletana előállítása művészi hozzáértést igényel, amely sokkal több három-négy egyszerű hozzávaló összesütésénél. A paradicsomot San Marzano sul Sarno kisvárosa vulkanikus talaján termesztik, míg a tésztát különleges összetevőkből kell készíteni, kézzel formázzák, és kizárólag D.O.C. Mozzarella di Bufala Campanával hintik meg. Ezenkívül ezt a fajta pizzát kétféle fát használó, fatüzelésű kemencében kell sütni 900 fokon hatvan-kilencven másodpercig.

Focaccia
Az igazi olasz focaccia kívül ropogós, belül pedig foszlós tésztájú. Feltétet nem igényel, egy kis olívaolajjal, sóval, fokhagymával is mennyei ízek magaslataiban járhatunk. Különlegessége, hogy a tésztája mézzel készül, illetve a tésztán található lukaknak is fontos szerepük van, ugyanis ezekben ül meg a sós víz, amellyel le kell kenni a focacciát sütés előtt.

Lasagne
Az autentikus olasz lasagne esszenciája a tökéletes, sűrű, fűszeres ragu, amelyet selymes besamelmártással rétegeznek a tésztalapok között. A rétegek közti sajt nagyban hozzájárul a zamatos ízek kiteljesedéséhez.

Carbonara
Ez az étel az olasz tészták királya.

Carbonara fesztivált is rendeznek Rómában

Carbonarafesztivált is rendeznek Rómában

Fotó: NurPhoto via AFP/Silvia Lore

Annak ellenére, hogy mindenki ismeri, kevesen tudják, hogyan kell pontosan elkészíteni. Sokak számára meglepő módon a tejszínnek és baconnek nincs benne helye, ehelyett az összetevők között tojás és tokaszalonna szerepel. A tojást tilos nagy lángon hőkezelni, a serpenyő melegétől és a tészta hőjétől lesz belőle krémes szósz, amely egyenletesen bevonja majd a spagettit.

Rizottó
Aki még nem evett jó rizottót, az nem tudja, miből maradt ki. A krémes, belül picit roppanós rizs az egyik legjobb dolog az olasz gasztronómiában, ráadásul rengetegféleképpen ízesíthető. Ha odafigyelünk pár dologra, biztosan tökéletes lesz a végeredmény, ezeket a szabályokat kell betartani, hogy tényleg olyan legyen a rizottó, mintha egy olasz étteremben ülnénk. Az egyik legfontosabb, hogy bárhogyan is állunk az alkoholhoz, mindig kell egy kis fehér bort önteni a rizsre, mert miközben pirítjuk a rizsszemeket, ez fogja zsírmentesíteni őket. Ebből már ki is derült a következő fontos lépés, hogy meg kell pirítani a rizst a főzés elején. Előtte pedig nem szabad megmosni, mert a szemek elveszítik feszességüket az olasz szakácsok szerint. Azt is kiemelik, hogy az alaplé mindig legyen házi készítésű és meleg, ne hagyatkozzunk a boltban kapható leveskockákra. Ezek mellett pedig ne sajnáljuk az időt a minőségi rizs kiválasztására, mert mindannyian tudhatjuk, hogy mennyi múlik a végeredményt tekintve egy-egy jó alapanyagon.

Cacciatore
Bár sokaknak nem ismerős, a cacciatore az egyike a legfinomabb olasz ínyencségeknek. Ez a csirkés egytálétel gombával, krumplival, olívabogyóval és rengeteg zöldfűszerrel készül, de nem hiányozhat belőle a szalonna és a vörösbor sem. A cacciatore sütőben, lassan készül, ott érnek össze igazán az ízek. A hús vajpuha lesz, a sűrű szaft pedig fenomenális. Vannak, akik az olaszok csirkepörköltjeként emlegetik, de azért ízben össze sem hasonlítható a magyaros változattal.

Elolvasom a cikket