„Csodaital” segíthet a rák megelőzésében

A vastagbélrák, a vastag- vagy végbélben növekvő rosszindulatú daganat a negyedik vezető rákos halálozási ok a nők körében, és a betegség egyre gyakoribb a 65 év alattiaknál – írja a health.com.

Az új tanulmány összefüggést mutatott ki a napi 300 milligramm kalcium élelmiszerből történő bevitele és a nők vastagbélrák kockázatának 17 százalékos csökkenése között.

„A kalciumnak hasonló védőhatását találtak mind a tejtermék-, mind a nem tejtermékforrásokban” – mondta el a Healthnek Keren Papier, PhD, az Oxfordi Egyetem vezető táplálkozásepidemiológusa, a tanulmány vezetője. Ugyanakkor „nem tudjuk, hogy a kalcium-kiegészítőknek ugyanolyan hatása lenne-e, mint amilyennek az élelmiszerekből származó kalcium tűnik” – tette hozzá.

Dr. Christopher Lieu, a Coloradói Egyetem orvosi karának gasztrointesztinális orvosi onkológia társigazgatója szerint, aki nem vett részt a kutatásban, az új tanulmány kiegészíti azt az egyre bővülő kutatási anyagot, amely szerint az, hogy az ember mit eszik, nagy szerepet játszik a vastagbélrák kockázatában.

„Számos tényező járul hozzá ahhoz, hogy egy személynek mekkora a kockázata a vastagbélrák kialakulására” – mondta Lieu a Healthnek. „Egy olyan tendenciát látunk, amelyre az egészséges táplálkozás általában véve hatással van”.

A táplálkozás és a vastagbélrák közötti kapcsolatról valaha végzett legnagyobb egyedi vizsgálatban Papier és csapata több mint 540 000 brit nő táplálkozási szokásait vizsgálta, akik a Million Women Study (a nők egészségével kapcsolatos egyik legnagyobb prospektív vizsgálat) részesei voltak.

A Million Women Study három-ötévente, átlagosan 16 éven keresztül minden nőt megkérdezett demográfiai jellemzőiről, étrendjéről és életmódjáról. Az új vizsgálatba bevont több mint félmillió nő átlagéletkora 56 év volt, amikor a vizsgálat 1996-ban elkezdődött.

A kutatók azt vizsgálták, hogy 97 táplálkozási tényező – beleértve a vörös hús- és tejtermékfogyasztást – befolyásolta-e a vastagbélrák kockázatát. A vizsgálat végére mintegy 12 000-en betegedtek meg vastagbélrákban.

Az epidemiológiai vizsgálatok gyakran korlátozottak abban a tekintetben, hogy korrelációt mutathatnak ki, de nem ok-okozati összefüggést – vagyis azt, hogy valami, ami látszólag befolyásolja egy személy betegségkockázatát (például a kalciumbevitel), valóban befolyásolja.

Az új tanulmány azonban megpróbált közelebb kerülni az ok és okozat feltárásához azáltal, hogy a nőkről gyűjtött kérdőíves adatokat kombinálta a genetikai változataikkal. Ez a módszer, az úgynevezett mendeli véletlenszerűség lehetővé tette a kutatók számára, hogy a tejtermékekre, majd a kalciumra is ráközelítsenek, és ezzel ellensúlyozzák annak esélyét, hogy az eredményeket valami más okozhatja, mondta Veronika Fedirko, PhD, MPH, a Texasi Egyetem MD Anderson Rákközpontjának molekuláris rákepidemiológusa.

Elolvasom a cikket