
Szójatej
Amikor ezt a tejet a kávéhoz adják, a barista nagy kockázatot vállal, mert tudja, hogy nagy valószínűséggel megalvad. A legbiztonságosabb, ha jeges kávéhoz adjuk, és cappuccinatore-t használunk. Az ízlés tisztán egyéni kérdés, de fel kell készülni arra, hogy a szójatej egy kávéitalhoz keverve meglehetősen furcsa, földes ízt kap.
Kókuszdió
A kókusztejnek alacsony a fehérjetartalma, magas a cukor- és zsírtartalma, ezért nem könnyű habosra főzni. Ha mégis úgy dönt, hogy ezt a tejet próbálja ki a tejeskávéhoz, inkább a csomagolást nézze meg, mint a konzerves változatot. A csomagolt kókusztej általában csak a kedvenc turmixok elkészítéséhez való.
Borsótej
Kockáztathat, és adhat ilyen tejet a kávéhoz, mert a benne lévő fehérjék és zsírok összetétele hasonló a teljes tejtermékekéhez, de a habosítással komoly gondok lehetnek.
Kesudiótej
A kesudió alapú tej, mint a diótej legtöbb alfaja, magas zsírtartalommal rendelkezik. Ez nagyban hozzájárul a kávé ízének javításához és a kellemesebb textúra eléréséhez, de ehhez a hatáshoz a tejeskávékat alacsonyabb hőmérsékleten kell elkészíteni, hogy ne változzon az íz.
Mandulatej
A zsírmentes diótejet sokkal nehezebb gőzölni. Emellett a mandulatej néha annyira savanyú, hogy a zsír közvetlenül belsejében leválhat, de ennek ellenére a baristák elismerik, hogy az egyik legjobb kávéitalhoz adható.
Zabtej
A természetesen édes zabtej már régóta elnyerte a közönség szeretetét, mert tökéletesen kombinálható a kávéval. Ez a tej többek között a benne lévő vízben oldódó rostoknak köszönhetően jól habzik.
Fölözött
Ha csak gazdag, krémes ízű tejeskávét szeretnél, akkor a fölözött tej nem biztos, hogy megfelelő, mivel a kávéban íztelenebbnek érződik. Egyébként ez a legjobb választás egy olyan kávéitalhoz, amelyből ráadásul a zsír nagy részét eltávolították. Az általa előállított crema kiváló.