Mi történik a szervezettel, ha mindennap megiszunk egy üveg sört?

Ez a mindenki által kevésnek tartott alkoholmennyiség valójában hogyan hat az emberi egészségre? Ezt a kérdést a Kiskorúak Alkoholfogyasztásának Megelőzésével foglalkozó Ügynökségközi Koordinációs Bizottság (ICCPUD, 2004-ben az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma által a kongresszus megbízásából létrehozott) szakemberei tanulmányozták. Megállapításaik meglehetősen érdekesnek és néha váratlannak bizonyultak.

Rákstatisztika

A jelentés hét ráktípus – vastagbél-, emlő-, máj-, szájüreg-, garat-, gége- és nyelőcsőrák (laphámrák) – adatait elemezte, és ezek előfordulását az alkoholfogyasztók körében az absztinensekkel összehasonlítva.

Megállapították, hogy az ivóknak nagyobb a kockázata életük során többféle rák kialakulására, ha alkoholt fogyasztottak, mint azoknál, akik nem ittak.

Szakértők számításai szerint azoknál a férfiaknál, akik hetente egy alkoholos italt isznak, a vastagbélrák kialakulásának kockázata 16 százalékkal, a nyelőcsőráké pedig hat százalékkal nő.

Még nagyobb volt a kockázat azoknál, akik napi három italt, azaz egy üvegnél több sört engedtek meg maguknak: ebben a csoportban háromszorosára nőtt a nyelőcsőrákkal való találkozás valószínűsége.

Azoknál a nőknél, akik hetente egy pohár alkoholt ittak, a garatrák, a nyelőcsőrák, a gégerák kialakulásának kockázata öt százalékkal nőtt, a mellrák kockázata pedig kismértékben nőtt a nem ivókhoz képest.

Azoknál a nőknél azonban, akik naponta három adag alkoholt ittak, jelentősen megnőtt az összes ilyen típusú rák kockázata. Például a garatrák kockázata 90 százalékkal nőtt.

Statisztikák a szív- és érrendszeri betegségekről

Meglehetősen népszerű az a vélemény, hogy kis mennyiségben az alkohol még a szívre és az erekre is jótékony hatással van. Az ICCPUD jelentése azonban ismét megcáfolta ezt a tévhitet.

A tanulmányhoz a szakértők a szívkoszorúér-betegségre vonatkozó adatokat elemezték.

Kiderült, hogy azoknál a férfiaknál, akik naponta két alkoholos italt isznak, „nincs különbség a szívbetegség kockázatában” azokhoz képest, akik nem isznak. Azoknál a nőknél, akik naponta egy adag alkoholt isznak, a szakértők szintén nem észleltek különbséget a kockázatok között.

A tudósok szerint más tényezők is nagyobb hatással lehetnek a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatára, mint például az elhízás, az egészségtelen táplálkozási szokások és a mozgásszegény életmód.

A szakértők meglepetésére a heti egy alkoholos ital megivása tíz százalékkal csökkentette a stroke kockázatát mind a férfiak, mind a nők körében. Nyilvánvalóan ez annak köszönhető, hogy az alkohol képes hígítani a vért.

De az alkohol aligha tekinthető jó megelőzési módnak. A napi két italt fogyasztók csoportjában a férfiak és a nők körében egyaránt nyolc százalékkal nőtt a stroke kockázata.

Halálozási statisztikák

Az alkohol határozottan nem tudja meghosszabbítani az életét. A jelentés szerzői azt találták, hogy azok, akik hetente több mint hét egységnyi szeszes italt isznak, pusztán az alkohol miatt 1:1000-hez viszonyítva meghalnak. Azoknál pedig, akik hetente kilencnél többet isznak, a kockázat 1:100.

Emellett az ivók fokozottan ki vannak téve a különféle sérülések kockázatának. Az ember ittas állapotban olyan dolgokat is megtehet, amit normális esetben nem merne megtenni, és ezzel kockára teheti az egészségét.

Így a heti egy alkoholos italt fogyasztó férfiak körében négy százalékkal nőtt a nem szándékos sérülések kockázata, és három százalékkal nőtt a balesetek valószínűsége. Ha egy férfi naponta három italt iszik, a sérülés kockázata háromszorosára nő.

A nőknél az a szokás, hogy heti egy alkoholos italt fogyasztanak, nem növelte a balesetek kockázatát. Azok esetében azonban, akik naponta három italt ittak, a sérülés kockázata elképesztően 117 százalékkal nőtt.

A tudósok következtetései

„Fontos megjegyezni, hogy jelentésünk szerint az alkoholfogyasztás egyetlen szintje sem teljesen biztonságos. Az elemzés azt mutatja, hogy az alkoholfogyasztók körében minél alacsonyabb az alkoholfogyasztás mértéke, annál kisebb a halálozási kockázat.

Ezzel szemben az alkoholfogyasztás növekedésével a halálozás kockázata is nő. Tehát, ha alkoholfogyasztásról van szó, a kevesebb jobb az egészségének” – mondta dr. Kevin Shield, a jelentés egyik szerzője a Daily Mailnek.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.