
Íme, melyek azok az ételek, amelyek a legjobban csökkentik a gyulladást és a zsírégetést:
Zöld tea. Az erős katechint, az EGCG-t tartalmazza, amely küzd a gyulladás ellen, felgyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést. Tanulmányok szerint napi 4-5 csésze zöld tea fogyasztása mérsékelt testmozgással együtt jelentős fogyást segíthet elő. Emellett javítja a vércukorszint szabályozását, csökkenti a gyulladást.
Olajos halak. A lazac, a szardínia és a makréla gazdag omega-3 zsírsavakban. Ezek ellensúlyozzák a gyulladást okozó citokineket és javítják az inzulinérzékenységet. Emellett az omega-3-ak csökkentik a hasi zsírt és a gyulladást.
Bogyós gyümölcsök. Az áfonya, az eper és a málna különösen gazdag polifenolokban és antociánokban. Ezek az anyagok szabályozzák a vércukorszintet és csökkentik a gyulladást. A beleknek is jót tesznek.
Leveles zöldségek. Rengeteg gyulladáscsökkentő antioxidáns vitamin található a spenótban, a kelkáposztában és a mángoldban.
Diófélék. A dióban, a mandulában és a pisztáciában magas az egészséges telítetlen zsírok és a rostok tartalma. Ezek a vegyületek segítenek kiegyensúlyozni a vércukorszintet és csökkentik az étel utáni sóvárgást.
Kurkuma. Kurkumin van benne. Ez a vegyület arról ismert, hogy molekuláris szinten képes csökkenteni a gyulladást. De a legjobban a fekete borssal kombinálva szívódik fel.
Extra szűz olívaolaj. Gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.
Avokádó. Ez a gyümölcs rostokban és egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag. Segítenek az étvágy szabályozásában, javítják a bélrendszer egészségét és csökkentik a gyulladást.
Fokhagyma. Gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.
Étcsokoládé. A legalább 70%-ban kakaót tartalmazó termék gazdag polifenolokban, amelyek harcolnak a gyulladás és az oxidatív stressz ellen.