
A kezdeti élveznek azonban rejtett veszélyei vannak. A cukorral édesített italok jellemzően csekély tápértékkel bírnak, és a kutatások szerint a megszokott fogyasztás növelheti az olyan egészségügyi problémák kockázatát, mint a fogszuvasodás, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek.
Az amerikai Tufts Egyetem kutatói által készített új tanulmány szerint évente világszerte nagyjából 1,2 millió új szív- és érrendszeri megbetegedés és 2,2 millió új 2-es típusú cukorbetegség alakul ki a cukorral édesített italok fogyasztása miatt.
És bár a cukrozott italok általános fogyasztása az utóbbi időben csökkent néhány fejlett országban, a tanulmány szerzői megjegyzik, az üdítők és rokonaik továbbra is jelentős veszélyt jelentenek a közegészségügyre a világ nagy részén, különösen a fejlődő országokban.
A tanulmány a cukorral édesített italokra (SSB) összpontosít, amelyeket a szerzők úgy határoznak meg, mint minden olyan ital, amely hozzáadott cukrot és legalább 50 kilokalóriát tartalmaz.
Ez a meghatározás kizárja az olyan italokat, mint a 100 százalékos gyümölcs- és zöldséglevek, valamint a kalóriamentes, mesterségesen édesített italok, jegyzik meg a kutatók, bár ezek közül sok még mindig egészségügyi kockázatot jelenthet, ha túlzott mértékben fogyasztják.
A kutatók az italfogyasztási adatokat a Global Dietary Database (globális étrendi adatbázis) adataiból szerezték be, amely 450 olyan felmérést tartalmazott, amelyek SSB-fogyasztásra vonatkozó adatokat tartalmaznak, és összesen 2,9 millió embert képviselnek 118 országból.
Az SSB-k és a betegségek közötti összefüggések megvilágítása érdekében ezeket az adatokat és a kardiometabolikus betegségek arányát összehasonlító kockázatértékelésbe foglalták, amelyhez a cukros italok élettani hatásaival kapcsolatos korábbi kutatásokat vették alapul.
Ez globálisan az SSB-ket évente 1,2 millió új szívbetegség, valamint 2,2 millió új 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában szerepet játszó tényezőnek mutatta.
A tanulmány szerint az SSB-k évente nagyjából 80 ezer halálesetet okoznak a 2-es típusú cukorbetegségben és 258 ezer halálesetet a szív- és érrendszeri betegségekben.
Ez pusztító áldozat, de a cukros italok szerepének kiemelése, mint ez, segíthet megfordítani a helyzetet, magyarázza az első szerző, Laura Lara-Castor táplálkozástudományi kutató, aki korábban a Tuftson doktorált, jelenleg pedig a Washingtoni Egyetemen dolgozik.
„Sürgős, bizonyítékokon alapuló beavatkozásokra van szükségünk a cukorral édesített italok fogyasztásának globális megfékezésére, mielőtt még több életet rövidítenének meg a cukorbetegségre és a szívbetegségekre gyakorolt hatásuk miatt” – mondja Lara-Castor.
A kutatók megjegyzik, hogy szervezetünk gyorsan emészti meg a cukros italokat, amelyek megemelik a vércukorszintünket, miközben a legjobb esetben is csak csekély tápértéket nyújtanak.
A túl sok ilyen ital túl gyakori fogyasztása súlygyarapodáshoz és inzulinrezisztenciához vezethet – jegyzik meg –, valamint a 2-es típusú cukorbetegséggel és a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos különböző anyagcsere-problémákhoz.
A kutatók szerint a közvélemény tudatossága ezekkel a kockázatokkal kapcsolatban talán növekszik, de nem elég gyorsan és nem elég általánosan.