Ezeket a gyümölcsöket héjastól megehetjük

MH
2025. január 20. hétfő. 16:01

A Current Research in Food Science folyóiratban megjelent kutatások azt mutatják, hogy az alma, őszibarack és datolyaszilva héja lényegesen több antioxidánst (gallocatechin, epikatechin, epigallocatechin) tartalmaz, mint e gyümölcsök húsa. Más tanulmányok szerint a gránátalma héjában az antioxidánsok szintje többszöröse, mint a belsejében.

A héj fogyasztása nemcsak hasznos anyagokkal gazdagítja az étrendet, hanem segít csökkenteni az élelmiszer-pazarlást is. Ezenkívül egyes élelmiszergyártók már most is használnak héjkivonatokat kenyér, sütemény és egyéb termékek dúsítására.

Hogyan védi a héj a gyümölcsöket és táplálja az emberi szervezetet

A gyümölcsök és zöldségek héja védő funkciót tölt be a növények számára: megvédi őket a napsugárzástól, az esőtől és a kártevőktől. Ennek köszönhetően olyan fitokemikáliákat halmoz fel, amelyek az emberi szervezet számára is előnyösek, például megvédik a sejteket a szennyező anyagoktól vagy az ultraibolya sugárzás okozta károsodástól.

A legegészségesebb gyümölcs- és zöldséghéj

Alma

Az almahéj 300%-kal több K-vitamint, 140%-kal több A-vitamint és 110%-kal több C-vitamint tartalmaz, mint a pép. Rostban és antioxidáns kvercetinben is gazdag, amely erősíti az immunrendszert. A hámozott almát nyersen, sütve fogyassza, vagy adja hozzá pékáruhoz.

Sárgarépa

A sárgarépa héja ötször több fenolsavat tartalmaz, mint a magjában, valamint karotinoidokat, K-vitamint és niacint is tartalmaz. Használat előtt alaposan dörzsölje át kefével.

Citrusfélék

A narancs, citrom, grapefruit és lime héja C-vitaminban, karotinoidokban és antioxidáns heszperidinben gazdag, amely csökkenti a gyulladást és szabályozza a vércukorszintet. A citrushéj fogyasztása csökkenti a bőrrák kockázatát, neuroprotektív tulajdonságai pedig javítják az agyműködést. A héj hozzáadható pékárukhoz, salátákhoz, levesekhez vagy húsételekhez.

Fontos figyelmeztetések

Nem minden héj ehető. Például nem szabad elfogyasztani a dinnye, ananász vagy avokádó héját. Még az ehető héjakat is gondosan le kell mosni folyó víz alatt, mert visszatarthatják a peszticideket vagy a baktériumokat.

A gyümölcshéj étrendbe való felvétele nemcsak egészségügyi előnyökkel jár, hanem hozzájárul az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez is. Ezért legközelebb, mielőtt levágná a héját, gondoljon a rejtett előnyeire.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.