
MH
2025. január 20. hétfő. 16:01
A Current Research in Food Science folyóiratban megjelent kutatások azt mutatják, hogy az alma, őszibarack és datolyaszilva héja lényegesen több antioxidánst (gallocatechin, epikatechin, epigallocatechin) tartalmaz, mint e gyümölcsök húsa. Más tanulmányok szerint a gránátalma héjában az antioxidánsok szintje többszöröse, mint a belsejében.
A héj fogyasztása nemcsak hasznos anyagokkal gazdagítja az étrendet, hanem segít csökkenteni az élelmiszer-pazarlást is. Ezenkívül egyes élelmiszergyártók már most is használnak héjkivonatokat kenyér, sütemény és egyéb termékek dúsítására.
Hogyan védi a héj a gyümölcsöket és táplálja az emberi szervezetet
A gyümölcsök és zöldségek héja védő funkciót tölt be a növények számára: megvédi őket a napsugárzástól, az esőtől és a kártevőktől. Ennek köszönhetően olyan fitokemikáliákat halmoz fel, amelyek az emberi szervezet számára is előnyösek, például megvédik a sejteket a szennyező anyagoktól vagy az ultraibolya sugárzás okozta károsodástól.
A legegészségesebb gyümölcs- és zöldséghéj
Alma
Az almahéj 300%-kal több K-vitamint, 140%-kal több A-vitamint és 110%-kal több C-vitamint tartalmaz, mint a pép. Rostban és antioxidáns kvercetinben is gazdag, amely erősíti az immunrendszert. A hámozott almát nyersen, sütve fogyassza, vagy adja hozzá pékáruhoz.
Sárgarépa
A sárgarépa héja ötször több fenolsavat tartalmaz, mint a magjában, valamint karotinoidokat, K-vitamint és niacint is tartalmaz. Használat előtt alaposan dörzsölje át kefével.
Citrusfélék
A narancs, citrom, grapefruit és lime héja C-vitaminban, karotinoidokban és antioxidáns heszperidinben gazdag, amely csökkenti a gyulladást és szabályozza a vércukorszintet. A citrushéj fogyasztása csökkenti a bőrrák kockázatát, neuroprotektív tulajdonságai pedig javítják az agyműködést. A héj hozzáadható pékárukhoz, salátákhoz, levesekhez vagy húsételekhez.
Fontos figyelmeztetések
Nem minden héj ehető. Például nem szabad elfogyasztani a dinnye, ananász vagy avokádó héját. Még az ehető héjakat is gondosan le kell mosni folyó víz alatt, mert visszatarthatják a peszticideket vagy a baktériumokat.
A gyümölcshéj étrendbe való felvétele nemcsak egészségügyi előnyökkel jár, hanem hozzájárul az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez is. Ezért legközelebb, mielőtt levágná a héját, gondoljon a rejtett előnyeire.