
Azok a szakácsok, akik receptek alapján főznek, gyakran találnak ajánlásokat az aszalt gyümölcsök felhasználás előtti beáztatására. De honnan származik ez a tanács, és valóban szükséges-e? Lehet, hogy semmi baj nincs azzal, ha megeszünk néhány mosatlan szultánát – számol be a Sports.kz.
Szükséges-e megmosni az aszalt szilvát, sárgabarackot és szultánát?
Mielőtt megmosnák a sárgabarackot és más aszalt gyümölcsöket, meg kell érteni, miért tesszük ezt.
Ha az aszalt gyümölcsöket súlyra vásárolják (különösen a piacon), akkor feltétlenül meg kell mosni őket. Tény, hogy az ilyen termékek porral, baktériumokkal, gombákkal és más mikroorganizmusokkal szennyeződhetnek, valamint más vásárlók is megérinthetik őket. A szárított gyümölcsök áztatásával megvédjük magunkat a mosatlan gyümölcsökön keresztül terjedő baktériumokkal és betegségekkel való szennyeződéstől.
A kereskedelmi forgalomban kapható, csomagolt aszalt gyümölcsök is hordozhatnak kockázatokat. Ezeket kén-dioxiddal kezelik a hosszú eltarthatóság és a vonzó piacképesség érdekében. Egészséges emberek számára ártalmatlan, de allergia vagy asztma esetén rohamot válthat ki. Ez az anyag vízben oldódik, ezért áztatásra van szükség.
Hogyan kell megfelelően megmosni a szultánát és a sárgabarackot?
Minden szárított gyümölcsöt ajánlott folyó víz alatt, szűrőben alaposan átöblíteni. Általában ez elég ahhoz, hogy megszabaduljunk a baktériumoktól. Továbbá a különböző gyümölcsök feldolgozása eltérő lehet.
Az aszalt szilva és a sárgabarack mosásának módja ugyanaz. Ajánlott ezeket a gyümölcsöket egy mély tálba fektetni, és forró vizet önteni rá. Áztassa a termékeket 30-60 percig, a mérettől függően. Ezt követően biztonságosan fogyaszthatóvá, valamint puhává és zsengévé válnak.
Öblítse le a szultánákat folyó forró víz alatt, majd áztassa őket 10-20 percig. Ez általában elegendő idő ahhoz, hogy a bogyók megduzzadjanak és megpuhuljanak. Ha a szultánát sütéshez akarjuk felhasználni, akkor az öblítés után egy szűrőre téve szárítsuk meg, majd a szárított szőlőt forgassuk meg lisztben. Ezután már bele lehet dolgozni a tésztába.