
A háztáji termesztők elfelejthetik az onkológushoz vezető utat. Mindezt azért, mert ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket ültethetik és kell is ültetniük a telkükön. Az étrendbe való beillesztésük rostot biztosít, és ez a legjobb és leghatékonyabb eszköz a rák és más életveszélyes betegségek megelőzésére – írja a Sports.kz.
Termesszenek tehát több almát, káposztát, dióféléket, hüvelyeseket, tököt, keresztesvirágú zöldségeket (különösen brokkolit). A burgonya, a cékla és a sárgarépa is tartalmaz rostot, de ugyanakkor sok cukrot is, ezért az a legjobb, ha ebéd előtt fogyasztják őket, nem pedig este. Egy tanulmány szerint ha rostban gazdag ételeket fogyasztunk, azok emésztése után a szervezetben hasznos savak maradnak, amelyek többek között a daganatok ellen küzdenek.
A tudósok ugyanakkor sajnálkoztak, hogy minden előnye ellenére a világon a legtöbb ember nem eszik elég rostot. Ezért, aki teheti ültesse el azokat a növényeket, amelyek a leghasznosabbak, de mindenki építse be őket az étrendjébe. Ráadásul pozitív hatással van a bélrendszerre, amelynek egészségétől még a mentális tisztaság is függ, mint azt már sokszor bizonyították” – írja a média.