Károsabb, mint az alkohol

Az alkohol árt a májnak – ez elismert tény, de vannak más élelmiszerek, amelyek károsabbak lehetnek erre a fontos szervre.

A hozzáadott cukor magas vérnyomást, krónikus gyulladást, súlygyarapodást és cukorbetegség kockázatát okozhatja, amely negatívan hat a máj és a szív- és érrendszer egészségére. Emellett a cukor serkenti a májban a zsírtermelést, amely zsírmájbetegséghez és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

A gyümölcsökben és zöldségekben található cukor azonban kevésbé káros, és nem károsítja a májműködést. Kerülje a hozzáadott cukrot tartalmazó, feldolgozott élelmiszereket, különösen a gyümölcscukros italokat – válasszon természetes cukorforrásokat.

Feldolgozott élelmiszerek

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek – hot dogok, gabonapelyhek, bizonyos pékáruk és cukros italok – gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot, nitrátokat, nitriteket, és ezálzal magas a nátriumtartalmuk, amely negatívan befolyásolhatja a szervi funkciókat. Az ilyen összetételű élelmiszerek túlzott fogyasztása a nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) és a fibrózis fokozott kockázatával jár.

A kockázatok csökkentése érdekében válasszon minimálisan feldolgozott és kevesebb sót tartalmazó élelmiszereket. Például a fehér kenyeret cserélje le teljes kiőrlésűre, amely rostokban gazdag, és használjon olyan fűszernövényeket, eceteket vagy ételízesítőket, amelyeknek alacsony a só- és cukortartalmuk.

Telített zsírok

A Journal of Clinical Nutrition szerint a magas telítettzsír-tartalmú élelmiszerek, például a vörös húsok és a zsíros tejtermékek megemelhetik a koleszterinszintet, és zsírmájbetegséghez vezethetnek. A zsír felhalmozódása a májban gyulladáshoz és súlyosabb állapotokhoz, például májzsugorhoz vezethet.

Sült ételek

A rántott ételek, a csipszek és a sütemények túlterhelhetik a májat, mivel magas az alacsony minőségű zsírtartalmuk. Ráadásul az ilyen ételek gazdagok Omega–6 zsírsavakban, amelyek gyulladást idéznek elő. Ráadásul a sült ételek gyakran magas nátrium- és cukortartalmúak is.

Szénsavas víz

A World Journal of Gastroenterology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a magas hozzáadottcukor-tartalmú szénsavas italok és más mesterséges összetevők rendszeres fogyasztása a nem alkoholos zsírmájbetegség fokozott kockázatához vezethet. A cukor és más adalékanyagok kombinációja megzavarhatja a máj azon képességét, hogy feldolgozza ezeket az anyagokat, amely májkárosodáshoz vezethet.

Korlátozza a sült ételek fogyasztását, és otthoni főzéshez válasszon növényi olajokat, például mogyoró-, avokádó- vagy olívaolajat – ezek természetes zsírokban gazdag, egészséges opciók.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.