
A készételeknek magas a sótartalmuk. Nemcsak a konzervekre, a boltok hűtőiben megtalálható készételekre kell gondolni, hanem a különféle felvágottakra, virslikre, májkrémekre, levesporokra, kenyerekre, egyéb péksüteményekre és sajtokra is. A feldolgozott vagy nagymértékben feldolgozott élelmiszerekben rengeteg „rejtett” só található, és bizony ezek is hozzáadódnak a napi sóbevitelhez, nem csak az számít, amikor mi megsózzuk a rántottát vagy a vajas kenyeret.
Bármennyire is egészséges a só, és bármennyi jótékony hatással is rendelkezik, ha túlzásba visszük, akkor bizony komoly betegségeket kockáztatunk. A szakemberek szerint egy felnőtt ember napi sóbevitele legfeljebb öt gramm, azaz egy teáskanálnyi lehetne, ezzel szemben a magyar nők napi 12 gramm, a férfiak pedig több mint 17 gramm sót megesznek egy nap.
A túlzásba vitt sóbevitel egyik legfőbb eredménye a magas vérnyomás, de okozhat agyvérzést, szív- és érrendszeri problémákat is. A só megköti a vizet, így az erekben keringő vér térfogata megnő, ezzel roncsolódik az érfal, nő az érelmeszesedés és az érelzáródás kockázata. A szervezetben felhalmozódó víz pedig ödémákat hozhat létre. A túl sok só nem tesz jót a veséknek sem, de gyomorfekélyt és rendszeres fejfájást is okozhat.
Annak érdekében, hogy elkerüljük a túlzott sóbevitel okozta egészségügyi problémákat, muszáj csökkenteni a naponta elfogyasztott só mennyiségét. Egy tanulmány szerint a napi sófogyasztás mindössze egygrammos csökkentése elegendő ahhoz, hogy kilencmillió stroke-ot és szívrohamot megelőzzön 2030-ig. Mivel ezek közül mintegy négymillió eset valószínűleg halálos kimenetellel járna, ez az egyszerű, „egy gramm só” intézkedés rengeteg életet menthet meg.
A szakértők azonban azt is kiemelik, hogy a sócsökkentésnek több éven át következesnek kell lennie, mert csak így érvényesülhet a jótékony hatás.