Érdemes a narancs héját is felhasználni

Szirtes Györgyi
2025. január 24. péntek. 18:54

A narancsnak nagyszerű íze és csodálatosan friss aromája van. A narancs fogyasztása után a legtöbben kidobják a héját, de a narancshéj túlságosan hasznos ahhoz, hogy elpazaroljuk.

Kutatók szerint a narancshéj megváltoztatja a bélflórát és segít megelőzni az érelmeszesedést, egy olyan állapotot, amelyet az artériák belső falán lévő zsíros anyagok felhalmozódása jellemez. A trimetil-amin (TMA) a bélbaktériumok által a kolin és a karnitin lebontása miatt jön létre. A TMA-t ezután enzimek segítségével trimetilamin-N-oxiddá lehet átalakítani. A narancshéj olyan elemeket tartalmaz, amelyek megakadályozzák a TMA-enzimek megfelelő működését. Ez a hatás segíti az érelmeszesedés megelőzését. A kutatók állatkísérleteket és enzimvizsgálatokat kombinálnak, hogy értékeljék ezeket a feltételezéseket, és kiderítsék, hogy a narancshéjkivonat fogyasztása csökkentheti-e a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A narancshéj segíti az emésztést, mert jelentős mennyiségű élelmi rostot tartalmaz, és segít szabályozni a bélmozgásokat és elkerülni a székrekedést. Ez egy hatékony anyag a különböző emésztési problémák, mint a gyomorégés, emésztési zavarok, gázok és irritábilis bél szindróma kezelésében. A narancshéj pektint tartalmaz, amely elősegíti a jó baktériumok fejlődését a gyomorban.

A narancshéj C-vitamint tartalmaz, amely segíti a zsírégetést. Cserélje le a kávét vagy az üdítőt narancshéjteára, ami segít a fogyási célok elérésében.

  • Készítsen narancshéjteát a következőképpen:
    • Szárítsa meg a narancshéjat hűvös, száraz helyen.
    • Adjon egy csésze forró vizet egy evőkanálnyi szárított héjhoz.
    • Fedje le és áztassa 10 percig.
    • Vegye ki a héjakat, és adjon hozzá friss mézet.
    • Fogyasszon naponta két csészével.

Tanulmányok arról számolnak be, hogy a narancshéjban található flavonoidok gátolják az RLIP76 nevű fehérje működését, amelyet összefüggésbe hoztak a rák kialakulásával. A héjak limonént is tartalmaznak, amely anyag csökkenti a rák kockázatát. Más tanulmányok arról számolnak be, hogy a citrusfélék héja rendkívüli módon képes gátolni a rákkeltő tevékenységeket.

A narancshéj képes megszabadítani a fogait a sárga árnyalattól. Egy d-limonén nevű anyagot tartalmaznak, amely csökkenti a fogak elszíneződését (még a dohányzás esetében is).

A narancshéjban bőségesen található pektin, egy olyan rost, amelyről ismert, hogy szabályozza a vércukorszintet, és ez előnyös a cukorbetegek számára. Emellett tanulmányok arról számoltak be, hogy a narancshéjkivonat terápiás alkalmazása segíthet elkerülni a diabéteszes nefropátiát.

A narancshéjat rágcsálni lehet rossz lehelet ellen. Vigyázzunk azonban, hogy ne használjuk túl gyakran ezt a technikát, mivel a túl sok sav árt a fogzománcnak. A narancshéj ilyen módon történő használata után adjon magának egy kis időt a fogmosás előtt.

A narancshéj előnyei közül talán a legkevésbé ismert az a tény, hogy a narancshéjból tisztító hajöblítő készíthető. Az almaecetet a tartályban lévő héjakra kell önteni. Várjunk körülbelül két napot, mielőtt használnánk a keveréket. Ezt követően vegye ki a narancshéjakat, és adjon vizet az átitatott ecethez, hogy hígítsa azt. A víz és az almaecet aránya nagyjából három az egyhez legyen. Hajmosás után spriccelje be a fejét a hajöblítővel. Az öblítő eltávolítja a szennyeződéseket a hajból, és fényes, egészséges végeredményt ad.

Elolvasom a cikket