
Van azonban egy ilyen faj – a pangasius, amely nemcsak előnyöket, hanem sok kárt is okozhat a szervezetnek. Különösen egy különálló belső szervre – a májra – van rossz hatással – írja a Sports.kz.
Az egész lényege, hogy valójában ezt a halat mesterségesen tenyésztik, ami azt jelenti, hogy antibiotikumok, hormonok, káros vegyi anyagok és vegyületek segítségével nevelik, és ezek viszont bennük maradnak.
Ráadásul a fagyasztott filék nagy mennyiségű E. coli-baktériumot tartalmazhatnak, mivel a halat ugyanabban a szennyezett vízben fagyasztják le, amelyben élt. A benne lévő paraziták jelenléte sem kizárt.
Ezért terhes nőknek és gyerekeknek kategorikusan nem ajánlott a pangasius fogyasztása. A legjobb, ha olyan halat választunk nekik, amelyik vad környezetben él. Ekkor a fertőzés és a mérgezés kockázata jelentősen csökkenhet, mert például bármelyik tengeri sügér tökéletesen fejlődik az élőhelyén, minden további kémia nélkül.
Hogy kizárja-e ezt a halfajtát az étrendjéből vagy sem – ezt Ön dönti el, hiszen rengeteg hasznos tulajdonsággal is rendelkezik.