
A vonzó csomagolás és az időmegtakarítás mögött egy sor potenciális negatív egészségügyi hatás húzódik meg, amelyek halmozódva krónikus betegségekhez és csökkent életminőséghez vezethetnek. Mikhail Kutushov toxikológus beszélt erről – írja a Sports.kz.
„Az első és talán legnyilvánvalóbb probléma a tápanyagok kiegyensúlyozatlansága. A félkész termékek általában túlzott mennyiségű telített és transzzsírt, sót és cukrot tartalmaznak, miközben rendkívül szegények rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban” – magyarázza az orvos.
Rendszeres fogyasztásuk esetén anyagcserezavarokhoz, túlsúlyhoz, megnövekedett vérkoleszterinszinthez és inzulinrezisztenciához vezetnek, ami a 2-es típusú cukorbetegség előjele. A szervezet állandó telítettsége káros zsírokkal az érelmeszesedés kialakulását idézi elő, ami viszont a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és a stroke fő okozójává válik.
Emellett a készételek gyakran nagy mennyiségű élelmiszer-adalékanyagot, például tartósítószereket, ízfokozókat, színezékeket és stabilizátorokat tartalmaznak. Ezek a kémiai vegyületek, bár kis dózisban viszonylag biztonságosnak tekinthetők, rendszeres használatuk esetén allergiás reakciókat, a gyomor- és bélnyálkahártya irritációját okozhatják, valamint negatívan befolyásolhatják az idegrendszert. Különösen érzékenyek az élelmiszer-adalékanyagok hatásaira a gyermekek, akiknek szervezete még kialakulóban van.
Ugyanilyen jelentős tényező a félkész termékek alacsony rosttartalma. Hiánya székrekedéshez, diszbakteriózishoz és az immunrendszer gyengüléséhez vezethet, mivel a belekben képződik az immunsejtek nagy része. Ezenkívül a rosthiány a vastagbélrák kialakulásának fokozott kockázatával jár.
A félkész élelmiszerek gyakran jelentős mennyiségű sót is tartalmaznak, ami hozzájárul a magas vérnyomáshoz és a magas vérnyomás kockázatának növekedéséhez. Az ilyen termékek rendszeres fogyasztása krónikus folyadék-visszatartáshoz is vezethet a szervezetben, ami ödémát okozhat és súlyosbíthatja a szív- és érrendszeri problémákat.
A felhasznált nyersanyagok minőségével kapcsolatos potenciális veszélyeket is érdemes megemlíteni. „A félkész termékek gyártói gyakran nem a legjobb minőségű húst használják fel, mélyreható feldolgozásnak vetik alá, ami jelentősen csökkenti a tápértékét. Ezenkívül a félkész termékek tárolási és szállítási feltételeinek megsértése patogén mikroorganizmusok és ételmérgezés kialakulásához vezethet” – foglalja össze Kutushov.