
Alapvetően elmondható, hogy amíg a beteg figyel az étkezésre és a vércukorszintjére, addig egy pohár alkoholos ital még nem fog megártani. Az alkalmi fogyasztás alapvetően nem hat negatívan a betegségre, azonban érdemes lehet mértéket tartani, hiszen a betegség meglétével az italozás kockázatai is megnőnek.
A cukorbetegek magas kockázatnak vannak kitéve, ha szívbetegségekről beszélünk, azonban ezek a megnövekedett kockázatok is tovább nőnek, ha a beteg a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztást választja. Szintén komoly kockázatot jelent a nem megfelelő vércukorszint, hiszen az alkohol hatására könnyen hiperglikémia alakulhat ki. Ennek azonban az ellentéte is megtörténhet, hiszen az alkohol csökkentheti is a vércukorszintet, így pedig hipoglikémiás állapot is kialakulhat.
A másik komoly kockázat az idegkárosodás, hiszen a cukorbetegek alapvetően hajlamosak a neuropátiára, azaz az idegek elhalására. Ezt a kockázatot csak fokozza az alkohol, ami már önmagában is képes hosszú távon idegkárosodást okozni.
Ezek mellett már szinte eltörpül, de aki a rendszeres alkoholfogyasztást választja, annak mindenképp számítania kell némi súlynövekedésre, ami természetesen szintén negatívan hat a cukorbetegségre.
Az alkoholfogyasztás személyes döntés kérdése, azonban cukorbetegként érdemes lehet konzultálni kezelőorvosunkkal, és ügyelni a megfelelő étkezésre és testmozgásra, amennyiben a pohár fenekére szeretnénk nézni.