
Kiderült, hogy a „mindenevőknek”, a vegánokkal ellentétben, nagyobb a mikrobiom diverzitása. Ez azonban, bár előnynek tűnhet, nem mindig jár együtt a jó egészséggel – írja a gismeteo.ru.
A „mindenevőkben” megtalálhatók a betegségek kockázatával összefüggő baktériumok, például a gyulladásos bélbetegségek és a szív- és érrendszeri betegségek – számol be a gismeteo.ru.
A vegánoknak viszont több jótékony baktériumuk van, amelyek elősegítik a rostok erjedését és a rövid szénláncú zsírsavak képződését, ami segít csökkenteni a gyulladást.
A tanulmány legfontosabb megállapítása: az étrend minősége fontosabb, mint az étrend típusa. A sokféle növényi alapú élelmiszer fogyasztása pozitív hatással van a mikrobiomra. A szakértők azt javasolják, hogy a bélrendszer egészségének javítása érdekében a növényi alapú ételekre összpontosítsunk.